сряда, 30 ноември 2011 г.

45 000 се включиха в протеста против пенсионната реформа

Около 45 хиляди души се включиха в протеста против пенсионната реформа пред сградата на Народното събрание. Двата големи синдиката в България проведоха национален протест срещу намерението на правителството да увеличи възрастта за пенсиониране с 1 година и премахването на клас прослужено време.

На митинга присъстваха хиляди миньори, железничари, учители, енергетици, металурзи.

“Някой ни заплаши, че ако протестираме, ще си подаде оставката. Ние му казваме – Дайте си оставката, г-н Борисов, ние ще ви я приемем веднага”, – заяви Любка от Дупница.

“ГЕРБ са една разбойническа банда”, – заяви протестиращ миньор. “Тази банда без да се съобразява с нас си приема закони и те са си добре”, – каза още възмутеният миньор.

“Всички ние, будното общество на тази държава, се събираме на този площад пред тази омразна сграда, която вместо съединение сее разединение и напрежение. Напрежение по време на криза, напрежение, обхванало цялото общество и настъплението на властта срещу нас. Внесените от Дянков предложения за премахването на класа и увеличаването на годините за пенсия грубо потъпкват правата на работещите служители и работници”, – заяви Валентин Вълчев, миньор от “Марица Изток”.

“И Дянков, и Борисов, като е толкова отворен, да дойде да говори с нас тук”, – поиска металург от КТ “Подкрепа”. Те, разбира се, не се появиха.

В протеста се включиха и деятели на „Работнически глас”, които разпространиха голямо количество листовки сред работниците.

Снимки:












Видео:









вторник, 29 ноември 2011 г.

Национална протестна демонстрация срещу повишаването на пенсионната възраст и отнемането на класа

30 ноември 2011 г., гр.София
11 ч. – пл. Македония” (сборен пункт)
13 ч. – протест пред Народното събрание

АПЕЛ

Скъпи граждани на Република България,
Скъпи млади хора,

Неадекватните действия на Правителството, отказът от социален диалог и грубото нарушение на трудовите ни и социални права, ни изправя пред необходимостта да се обединим и заедно да се противопоставим на експериментите с българския народ.
Днес, управляващите едностранно предприемат стъпки за вдигане на пенсионната възраст с една година от 1 януари 2012 г. за всички категории работници и служители. Освен това се предвижда и отнемане на класа за придобит трудов стаж и професионален опит на работещите в държавната администрация, което несъмнено ще се разпростре като всеобща практика в страната ни.
Прилагането на подобна политика в условията на криза безспорно ще ограничи още повече достъпа на младите хора до пазара на труда и най-вероятно ще доведе до търсене на трудова реализация извън България. Едновременно с това ще се обезсмисли внасянето на осигурителни вноски и ще се стимулира сивата икономика.
Крайно време е всички млади да се обединим и заедно да се противопоставим на грубото орязване на социалните разходи поради липса на пари в държавния бюджет. Днес управляващите предприемат пенсионна „реформа”, а утре може би няма да стигат и парите за обезщетения за майчинство, за безработица и др.под., които също са държавен разход и са доста апетитни за „финансистите” в страната ни.

Ние, младите, искаме гласът ни да бъде чут днес! Утре ще бъде твърде късно!

Скъпи управляващи,
НЕ искаме да плащаме за чуждите грешки!
НЕ искаме да работим доживотно за мизерна пенсийка!
Категорично сме ПРОТИВ повишаването на пенсионната възраст и отнемането на класа!
НЕ искаме „дупките” в държавния бюджет да са за сметка на нашите трудови и социални права!
От Вашите експерименти днес, зависи нашето БЪДЕЩЕ! Замислете се!

Ние, младите, искаме да живеем, да се трудим и остареем достойно в нашата родина!

Скъпи приятели, млади хора,
Нека бъдем солидарни и единни!
Нека заедно защитим нашите трудови и социални права!
Нека бъдем активни днес, защото само заедно можем да направим промяна към по-добро утре за нас и нашите семейства!

понеделник, 28 ноември 2011 г.

Действие на гара „София-Север”

В деня на националната железничарска стачка – 24 ноември 2011 – група дейци на „Работнически глас” посетихме столичната гара „София-Север”, намираща се до кв. „Надежда”. Там заварихме спрелите влакове.
Разпространихме сред стачкуващите нашата позиция – „Защо подкрепяме стачката на железничарите?”. Позивът (и въобще изразената от нас на място подкрепа) беше добре приета от жп работниците и стана основа (въпреки студеното време) за продължителен приятелски разговор.
Железничарите споделиха за различни схеми, по които се ограбва трудът им и БДЖ като цяло, в полза на различни частни интереси. Един от работниците с възмущение разказваше, че е в БДЖ от 1975 г., че се е сблъсквал с какви ли не проблеми, но такова чудо, такъв грабеж и разсипия, на каквито са подложени сега железниците, никога не е виждал.
Стигна се и до по-широки обобщения: „Не знаем как гледате на промените, но откакто дойде „демокрацията”, цялото българско производство поголовно се ликвидира”. Пътят, който те виждат за излизане от разрухата, е чрез разкриването на работни места – не чрез оптимизации, реструктурирания и приватизации и др.под. синонимни думи на грабежа и разрухата, а именно чрез осигуряване на работа за всички и съживяване на производството.
Железничарите признаха, че са обект на натиск и заплахи от страна на ръководството на БДЖ заради волята им да отстояват правата си. Но стачкуващите приемат това като част от борбата: „Това е борба – и ние, и те използваме възможностите си, за да оказваме натиск в полза на отстояваните позиции”.
            Обсъден беше и въпросът за социалното значение на БДЖ. Железничарите отбелязаха, че специално на тяхната гара се стичат хора от цялото Искърско дефиле, които идват в София, за да работят и учат (поради липсата на работа и училища по родните им места). „Само в шивашкото предприятие до „София-Север” – „Агресия” (бившият завод „8 март”) се трудят 800 шивачки. За всички тях запазването на БДЖ е въпрос от жизненоважно значение”.
Позиви, листовки, лепенки...

Спрелите влакове на гара "София-Север"



Разрухата на гарата





петък, 25 ноември 2011 г.

„...и всеки черен труд да спре”. Железничарската стачка започна

Въпреки всички заплахи и оказания натиск, железничарската стачка започна. Влаковете спряха. Публикуваме част от репортажите на официалните медии. Очаквайте и нашия репортаж от действията, които предприехме днес на гара „София – Север”.

БЪЛГАРИЯ МОЖЕ БЕЗ ВЛАДИМИРОВ, МОСКОВСКИ И ДЯНКОВ,
НО БЕЗ БДЖ – НЕ!







четвъртък, 24 ноември 2011 г.

ЖЕЛЕЗНИЧАРСКА СТАЧКА БЕЗ КРАЕН СРОК

ОБРЪЩЕНИЕ
към българската общественост и всички граждани,
ползващи железопътния транспорт


СКЪПИ БРАТЯ И СЕСТРИ,

На 24.11.2011 г. от 8 часа до 16 часа, ние работниците и служителите от българските железници започваме нашите ежедневни безсрочни ефективни стачни действия за защита на българската железница от планираното й унищожаване, подготвено от управляващите в Република България.

Предварително се извиняваме на всички вас за неудобството, което ще ви причиним, но това е единственият начин да защитим железницата, нашите работни места и оцеляването на нашите семейства. Ръководствата на железниците възнамеряват да изхвърлят на улицата хиляди от нас, да ни обрекат на глад и непосилно оцеляване, да ни маргинализират и поставят нашите семейства и нашите деца в условия на унизително съществуване. Ние вярваме, че вие ще ни разберете, защото много от вас пострадаха и загубиха работните си места от безбройните "приватизации", "преструктурирания", "реорганизации" и "оптимизации" на предприятията, в които работехте. Някои от вас ги очаква тепърва нашата нерадостна съдба. С очите си виждаме, как се ръководят българските железници: хаос по гарите, липса на вагони за извозване на пътници, граждани, които не могат да пътуват до работните си места, деца, които не могат да отидат на училище. Лъжа е, че железницата не може да бъде печеливша. Вие виждате, че хората желаят да използват нейните услуги, но ръководството на БДЖ умишлено не създава условия за нормалното й функциониране. Как ще работи българската железница, когато бъдат съкратени 150 влака? Как ще се обслужват влаковете, когато само в първия етап на съкращения ще бъдат уволнени 2000 специалисти. Целта на ръководството е ясна, пълно унищожение на сега съществуващата железница, ограбване на това, което е останало от нея и продажбата й на безценица. Спомнете си съдбата на БГА Балкан, на Кремиковци, на ДЗУ- Стара Загора, на цигарените фабрики в Пловдив и Асеновград и на много други предприятия!
Ще позволим ли всички ние, българските граждани, България да остане без развита и финансово достъпна железница?

На 24 ноември ние излизаме на битка за спасяването на това, което още може да бъде спасено.

ПОДКРЕПЕТЕ НИ, ЗА ДА ИМА УТРЕ КОЙ ДА ПОДКРЕПИ И ВАС!

от синдикалните организации в железопътния сектор

http://www.podkrepa.org/content/news.php?id=497

сряда, 23 ноември 2011 г.

Защо подкрепяме стачката на железничарите?

Позиция на „Работнически глас”


На първо място – защото сме против съкращаването на още 2000 работници от железниците. Ние сме солидарни с тях в борбата им за запазване на работните места.

Но съсипването на БДЖ засяга не само нашите колеги железничари, а целият български народ. Трябва ясно да се каже, че става дума за престъпна политика по отношение на БДЖ, не само на това правителство, но и на предишните такива. Днешното управление обаче носи най-значима вина. То набляга на строеж на магистрали и автобусен транспорт, който е неустойчив и скъп. Неустойчив, защото едно вдигане на цените на петрола може да означава, че по шосетата ще се гоним с велосипеди и каруци. 

Устойчив транспорт е жп транспортът. Особено сега в условията на криза именно жп транспортът е това, на което следва да се залага. Това е транспорт с най-голяма  товароносимост на линеен километър за единица време и с най-ниски разходи от сухопътните видове транспорт. Той в най-голяма степен е „народен вид транспорт”, обърнат към обикновения трудов човек. Държавата за 22 години го загърби, защото редица министри и приближени до тях бизнесмени имаха автобусни фирми и гледаха да го съсипят. Корупция с вагони, кражби и т.н. съсипват и  продължават да го съсипват. От съсипването му спечелиха още и автомобилните и петролни компании.

Въпросът днес трябва да бъде поставен така: защо за управленската немощ, некадърност и даже престъпност, корупцията по висшите етажи, лошо прикритите интереси на наши и чужди "инвеститори" в кавички трябва да плаща жп работникът, българският гражданин – потребител на жп услугите и България като страна, където железницата е по-стара от третата българска държава, но ние ще бъдем лишени от нея?

Стига неолиберална политика, стига продажби на българския национален интерес, стига разруха на България!

Защитавайки себе си, жп работниците защитават народните интереси и цялата ни страна. Не на ликвидирането на БДЖ, защото това е поредна стъпка за ликвидиране на България. Долу корупционерите и ликвидаторите, наказание за всички онези, които докараха БДЖ до това състояние, а карат за това да плащат трудовите хора на България – жп работници и българските граждани, ползващи услугите на БДЖ.

Стига господа, стига социален расизъм!!! Нима работниците и обикновените граждани са втора категория хора? Защо се вземат предвид само интересите на онези с "дълбоките джобове", а се пренебрегват хората с мазолите по ръцете? Нека да кажем "НЕ" на фактическата ликвидация на БДЖ!

БЪЛГАРИЯ МОЖЕ БЕЗ ВЛАДИМИРОВ, МОСКОВСКИ И ДЯНКОВ,
НО БЕЗ БДЖ – НЕ!

Гара Мездра в навечерието на железничарската стачка


Ден преди началото на ефективния протест много от железничарите не искат да кажат дали ще стачкуват. На гара "Мездра” единици се осмелиха да изразят категорично мнение. Гарата осъмна с некролог, известяващ смъртта на българските железници. Един началник влак с 27 години трудов стаж в системата бе от малкото, които се осмелиха да заявят, че ще стачкуват.

"Как ме виждате на 52 години да търся нова работа? Ще стачкувам заради семейството си, заради децата, които издържам - имам двама студенти. Заради сигурността на хората, които пътуват по влаковете, защото ние обираме луфтовете между нашите шефове и пътниците, ние сме буфера, никой не пита защо влакът е мръсен, защо закъснява, не питат тях, питат нас”, коментира Пламен Павлов.  

Повечето му колеги обаче подминаваха въпроса на bTV за стачката. Тези, които ще сложат протестните ленти, казват, че не ги блазнят нито шестте заплати, които им се предлагат, нито атрактивни предложения от рода на назначения в софийското метро.

"Метрото, при 2 000 човека съкратени, къде ще ги поберат, какво ще правят там? В метрото ще назначат най-много стотина човека”, коментира маневристът Валентин Николов. 

Склонните на протести обявиха, че, засега, вярват на профсъюзите.

btv

БДЖ обяви стачката за незаконна, заплаши участниците с уволнение

Ръководството на БДЖ заяви във вторник, че обявената за 24 ноември стачка в железницата е незаконна, ще се изготви поименен списък на всички участници и срещу тях ще бъде предявен иск. Най-тежкото наказание за железничарите, които откажат да работят в четвъртък, ще е дисциплинарно уволнение, обясниха от БДЖ във вторник пред журналисти.

Изявлението бе направено няколко часа след пресконференция на синдикатите, според които шефовете на БДЖ щели окажат “жесток натиск” срещу всеки железничар, които се включи в стачката. По думите на Петър Бунев, председател на железничарския синдикат към КНСБ, стачка в четвъртък ще има и тя е съвсем законна, но се притесняват от натиска срещу служителите.

mediapool.bg

вторник, 22 ноември 2011 г.

Пристанищните работници призовават да се подкрепи стачката в БДЖ

Призив да се подкрепят железничарите в протеста им, отправи  Пенка Илиева - председател на синдиката на пристанищните работници, чрез открито писмо до всички българи, разпространявано чрез КНСБ и медиите.

"Не че нямат вина - тя е в това, че много дълго време са се оставили да ги лъжат, но богат железничар няма, а всички освободени бивши директори на БДЖ са богати и на свобода. Призовавам Ви за достойна гражданска позиция, стига сме позволявали на хора дошли от някъде, плащали данъците си в други държави да ни мачкат, тъпчат и се отнасят с нас като с рая. Не позволявайте на никоя партия да се възползва от нашето недоволство – те всичките заедно са виновни, те всичките както е казал Алеко Константинов са „ МАСКАРИ". Нека да бъдем заедно, за да сме силни, за да защитим достойнството си и докажем, че в България има гражданско общество", акцентира Илиева.

varnautre.bg

петък, 18 ноември 2011 г.

Миньорите блокират пътища заради увеличението на пенсионната възраст

Миньорите също ще излязат на протест срещу намерението на правителството да увеличи пенсионната възраст.

Пред БНР шефът на миньорската федерация на КТ "Подкрепа" Владимир Топалов заяви, че ще блокират пътната мрежа в страната.

Най-вероятно миньорската стачка ще съвпадне с тази на железниците. Тя е планирана за 24 ноември.

Ще излезем на улицата, да блокираме кръстовища, да блокираме пътища, да пеем песни, за да можем да бъдем видени и чути. Иначе под земята в рудниците няма кой да ни види, заяви синдикалистът.

„Новинар”

събота, 12 ноември 2011 г.

Измъчваният в Гърция работник се връща към живота


34-годишният Кадир Мехмед, който бе изтезаван от работодателя си в Гърция, днес напусна Социалния център в Симитли в добро здравословно състояние. Сънародникът ни, който е работил в южната ни съседка, като пастир бе предаден от гръцките власти преди 4 месеца в тежко състояние, тежащ едва 45 килограма.

Кадир вече се обслужва сам и е напълнял с около 15 килограма. Казва, че се чувства добре, иска да се прибере в родния си край - Разград и да започне живота си на чисто.

Кадир Мехмед:
- Мечтая да намеря хубава работа и да работя тука.
- Коя е хубава работа?
- Няма значение каква е.

Не помни подробности за това как е измъчван от работодателя си, но казва, че се е грижил денонощно за 350 овце, че е държан гладен, бит е, но не си спомня да е изтезаван жестоко или връзван. Според социалните работници Кадир се е възстановил сравнително бързо. Вече го очакват представители на Социалната служба в Разград.

Ивайло Гоцев - гл. експерт - "Социални дейности" в община Симитли:
- Поемайки го от там, ще го настанят в къща, в която пребиваването ще бъде временно, докато намерят средства да стегнат неговата лична, за да може да го настанят в нея.

От Социалната служба в Симитли казаха, че по време на престоя си в Симитли Кадир е бил посетен единствено от двама приятели от Габрово. Те дори обещали, че когато се прибере в Разград, ще му помогнат да се върне към нормалния начин на живот.
бнт

четвъртък, 10 ноември 2011 г.

Без колективен договор стачка в БДЖ ще има


Работниците в БДЖ започват национална ефективна стачка на 24-ти ноември, обявиха ръководствата на двата железничарски синдиката към КНСБ и КТ "Подкрепа".

Гости по темата бяха председателите на двата профсъюза – Петър Бунев и Розен Зарков и Владимир Владимиров, председател на борда на директорите на БДЖ и Пламен Джуров, управител на "Товарни превози" към БДЖ.

Владимиров обясни, че диалог между двете страни има, липсата на консенсус обаче е резултат на крайно различните възгледи на синдикати и ръководство относно бъдещото развитие на държавните железници. Според председателя на борда на директорите реформите са наложителни и не търпят отлагане.

Бунев обаче определи диалога като "формален" и отново настоя за подписване на колективен трудов договор, който да гарантира сигурността на служителите на БДЖ. Според справката на дружеството от 2005 до 2010 година работниците в железниците са намалели с 5000 души и това не е довело до нищо добро.

Оперативните загуби на БДЖ са огромни и продължават всеки ден, подчерта Владимиров. За да може дружеството да изплати задълженията си от 700 милиона, то трябва да генерира печалба. В момента в структурата на превозвача работят ненужно много хора, смятат той.

БДЖ предлага шест работни заплати и една година на борсата, което според ръководството е щедро предложение за едно фалирало дружество. Според Зарков обаче, това е неприемливо за един човек, който остава без работа в условия на криза.

150 пътнически влака ще бъдат съкратени, товарните превози обаче се стремят към все повече поръчки, поясни от своя страна Джуров. По този начин БДЖ се надява да регистрира печалби.

Стачката ще стане факт, ако не бъде реализиран колективен трудов договор, заяви Бунев. Оставени без защита, работниците ще излязат на протест, категоричен е той. Истински преговори, по думите на синдикалиста, не са били осъществени.

Ако от БДЖ не приемат предложенията на профсъюзите, на 24 ноември работниците ще стачкуват.

Тв7

сряда, 9 ноември 2011 г.

Интервю с председателя на Синдиката на българските железничари към КНСБ Петър Бунев

Г-н Бунев, на 24 ноември БДЖ започва ефективна стачка. Влаковете спират за осем часа. Очаквате ли да постигнете успех и по-малък брой служители да бъдат съкратени?

Няма смисъл да се започва стачка, ако не се очакват резултати. Ние сме твърдо убедени, че трябва да има резултат. Съкращенията трябва да са последните мерки. Има и други мерки, които могат да бъдат предприети и да не се стигне до фалит. Вярваме, че може да се запази БДЖ и за това да има по-ниска социална цена.

Как ще коментирате изказването на транспортния министър Ивайло Московски, че една такава стачка ще предизвика ликвидирането на БДЖ. Стигнахме ли последната спирка?

Мисля, че това е просто начин да се разубедят хората да не участват в стачката. И г-н Московски много добре знае, че има и други начини за разрешаване на проблема. Не е този единственият.

Тогава защо се стигна дотук? До съкращаването на цели две хиляди души.

Това е много голяма бройка и непоносима в този момент. Това са хора с много специфична професия, те не могат ей така да си намерят друга работа. Особено и в тази криза. Въпросът е да им създадем работа. Компанията да просперира и те да си изкарват парите.
От хората, които ще загубят работата си, 90 % са машинисти и електротехници. Това е доста специфична работа, наистина.

Около 150 са машинистите, има и помощник-машинисти, има и ревизори, има и ел.техници. Това са предложените за напускане.

От коя дата се очаква да се “оголи” БДЖ откъм служители?

Те им връчват предложения от страна на работодателя. И в седемдневен срок, те трябва да кажат “да” или “не”. Дали са съгласни на доброволно напускане. Сега тече точно тази процедура.

Съкращаването на толкова много служители, прави ли влаковете по-малко безопасни?

По мое мнение, като човек, който е работил дълго време в железницата – опасността за сигурността на движението я има. Защото безопасността е функция на хората, които работят вътре. По мое експертно мнение, казвам, че ще се влоши безопасността.

Когато обявихте стачката, предупредихте, че голяма част от вагоните са с твърде голям пробег. Колко остаряла е железницата всъщност?

Аз продължавам да твърдя и това е истината, че локомотивите са с по-голям пробег от допустимия по закон и само на базата на протоколи, ги удължават още да ги карат. Същото се отнася и за вагоните. Така че, и това е лошо за безопасността.

Колко са вагоните и локомотивите с по-голям от допустимия пробег?

Мисля, че в товарните превози вагоните са 500- 600, а за локомотивите – въпреки че тази информация се крие – но над 50 % са с твърде голям пробег. Но това е неофициална информация. Това са данни отпреди 7-8 месеца. Може и вече да са станали повече. В никакъв случай не може да се каже, че състоянието на железницата е добро.

Според вас, какви са мерките, които трябва да се предприемат за спасяването на БДЖ?

Тук нещата трябва да се разделят на две – едната железница за товарни превози, другата за пътнически. Товарните превози трябва да бъдат на печалба и това може да се постигне. Товари имаме, но нямаме с какво да ги возим. Ако бяхме обхванали всички клиенти, които идваха, “БДЖ – Товарни превози” нямаше да е на загуба. Вината за това не е на железничарите.

vsekiden.com

понеделник, 7 ноември 2011 г.

БДЖ обяви ефективна стачка от 24 ноември



Железничарите няма да работят в знак на протест срещу обявените съкращения на персонал и влакове в холдинга

На 24 ноември започва безсрочна ефективна национална стачка в железниците.

Движението на влаковете ще се спира от 8 до 16 ч.

Това обяви на пресконференция днес председателят на Съюза на железничарите в България Петър Бунев.

Решението е взето единодушно от двата браншови синдиката - в КНСБ и КТ "Подкрепа".

То е продиктувано от обявените решения за съкращаване на над 2000 служители на железницата и спирането на 150 влака.

Според Бунев плануваното увеличение на цените на билетите няма да доведе до подобряване на положението в БДЖ.

Той каза още, че закриването на вагоните ще лиши хората от възможност да пътуват - до работните си места, а децата - до училище.

Ще има дискриминация на регионален принцип, каза още синдикалистът.

Съкращенията в този драстичен размер ще се отразят и на сигурността в железницата, посочи Зорин Йорданов от КТ "Подкрепа".

До средата на 2012 г. ще бъдат съкратени още 1000 работници, прогнозираха от синдикатите.

Със съкращаването на влакове ще продължат и съкращенията в състава на железницата.

Разчитаме разумът да надделее и щетите за гражданите и за дружеството да бъдат сведени до минимум, казаха още синдикалистите.

Вести.бг

четвъртък, 3 ноември 2011 г.

Миньорски протест в Мадан




Спонтанен протест изкара отново на улицата миньорите от "Горубсо-Мадан". Заради стари неизплатени заплати те отказаха да влязат в рудниците и се събраха пред управлението на дружеството. Миньорите и собственикът не се споразумяха и протестът продължава.

Преди ден миньорите са получили заплатите си за месец август. Те обаче
настояват за старо задължение към тях от май. А хората от помощния персонал не са взели дори августовските си възнаграждения.

Румен Петков:
- Значи на миньорите дадоха, на Въжени линии не са дали.

Мехмед Крушевлиев:
- Това си искаме дето сме го изработили, не нещо повече. И всеки път на лъжат, ей това е.

Румен Каров - миньор:
- Изгладнели сме вече. Ножа е опрял до кокала.

Протестиращите се оплакаха и от лошите условия на труд:
- Отиваш в магазина, купуваш си всичко. Купуваш си всичко - и ботушите, и
дрехите, и отиваш да работиш.

След няколко часа преговори със собственика Валентин Захариев беше оформено споразумение, според което дължимите суми трябва да се платят до 3 декември.

Собственикът поема ангажимент да осигури и необходимите материали за работа. Споразумението обаче не се прие от миньорите, протестът ще продължи и утре.

бнт

Българските работници – стресирани и преуморени




40% от  българите се оплакват от стрес на работното място, сочи национално проучване на Инспекцията по труда. Над 60% твърдят, че се чувстват постоянно уморени и често сънуват кошмари заради работата си.

Труд над 10 часа на ден полагат 27 процента от работещите у нас. Почти толкова са и тези, за които работата в събота и неделя вече е нещо нормално.

Близо 40 процента пък се оплакват, че постоянно им се налага да  прекъсват работа си, за да свършат непланирани задачи.

Между 20 и 26 % от работещите имат проблеми със съня и са раздразнителни.

Проучването на Инспекцията по труда сочи още, че в цели 14 сектора от икономиката ни има сериозен риск за здравето. Сред тях са преработваща промишленост, строителство и здравеопазване.

Стресът на работа е сред така наречените нови рискове. От него се оплакват близо половината работещи българи. Една трета имат проблеми със зрението, болки в гърба и главоболие заради работата си.

"Висококвалифицираните кадри определено бягат от предприятия, където са лоши условията на труд, а избягат ли ти висококвалифицираните работници, просто чакай да си на колене следващите месеци като предприятие", обясни Иван Нейков, Балкански институт по труда и социалната политика.

От Инспекцията по труда обясняват, че тепърва ще се изработи Кодекс за добри практики, който ще стане задължителен за фирмите. Най-общо в него ще е описан ритъмът на един работен ден, кога да са почивките и как да се съобразят с различните атмосферни условия.

Междувременно се задава и още един проблем - след години в предприятията у нас ще преобладават възрастни служители. Демографската ситуация най-вероятно ще доведе до промяна на началото и края на работния ден, както и допустимите тежести, които могат да вдигат служителите в производството например.

Парадоксален е фактът, че близо 90 % от работещите твърдят, че като цяло са доволни от условията на труд. Експертите обясняват този висок процент с това, че хората се страхуват да не загубят работата си и затова твърдят, че я харесват.

btv