четвъртък, 31 май 2012 г.

„Спрете унищожаването на българските железници!” (репортаж)

На 30 май Синдикатът на железничарите в България (СЖБ) организира протестен митинг пред сградата на Министерство на транспорта под надслов "Не на унищожаването на българската железница". Митингът не беше голям като мащаб (около 150-200 души), но затова пък много навременен с оглед на плановете на правителството да приватизира (разбирай – да разграби, разпродаде на безценица и унищожи) „Товарни превози”. Министърът на транспорта Ивайло Московски направи тази седмица скандални изказвания, набеждавайки противниците на приватизацията на „Товарни превози”, че са едва ли не национални предатели и че от приватизацията на „Товарни превози” зависи по-нататъшната помощ на Световна банка (пази боже от такава „помощ”!). Ето точните думи на министъра, този душманин на БДЖ:

            „„Това е жизненоспасяващо действие за железниците, тъй като щетата, ако не се случи приватизацията или не е успешна, ще бъде огромна. В момента всички кредитори са спокойни, защото всички те чакат тази приватизация. От резултата от приватизацията ще зависят по-нататъшните ни преговори със Световната банка. Така че всички неща, които спасяват, стабилизират и дават развитие на железниците, минават през тази приватизация. Ако тя не се случи или нещо се попречи на нея, сами разбирате, че ще търся някакъв умисъл в нея".

            В момента няма основания за стачни действия, защото ако се стигне до нови протести, това ще докаже, че се пречи на процедурата по приватизация, смята министърът на транспорта. http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=1371599

            Но за повечето железничари е ясно, че с такива „жизненоспасяващи действия” смъртта на БДЖ е гарантирана. Затова на протеста работниците в БДЖ издигнаха плакати „Спрете унищожаването на българските железници!”, „Увеличете смешните заплати!”, „Спрете ограбването на правата и доходите ни! Няма да търпим повече!”, „Стига лъжи и експерименти!”, „Запазете работните ни места!” и др. Отново, както и за други подобни протести, обръщаме внимание, че в посланията личи търсенето на решение на проблемите някъде извън работниците. Като въпрос за размисъл оставяме пред читателите дали вместо „спрете”, „запазете” и „увеличете” не трябва да се търсят такива послания, които да показват истинския субект на промяната – самите трудови колективи. Това, разбира се, няма как да стане, без работниците да осъзнаят, че в крайна сметка всичко зависи от тяхната воля. /РГ/









сряда, 23 май 2012 г.

Синдикатът на железничарите в България организира протестен митинг на 30 май

Синдикатът на железничарите в България (СЖБ) – КНСБ организира протестен митинг пред сградата на Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията на 30 май 2012 г. от 13.00 ч.. Митингът е под надслов "Не на унищожаването на българската железница". КНСБ искат – запазване на работните места, запазване на социалните придобивки при пътуване на българските железничари, членовете на техните семейства и на пенсионерите от системата на железопътния транспорт.

Започва подписка във всички региони на страната в подкрепа на исканията на българските железничари.

При нерешаване на проблемите, стачният комитет ще подготви и проведе регионални протестни митинги за защита правата и икономическите интереси на българските железничари.

Работник, оцелял от робски живот в Гърция

...

понеделник, 21 май 2012 г.

Условия на труд в Кораборемонтен завод „Одесос” – Варна

Работник от Кораборемотния завод „Одесос”-Варна, ни изпрати следния разказ за условията на труд в неговото предприятие:

След добив на въглища и метални руди, мисля, че е ред (по степен на риск на професията – бел. Раб.глас.) на корабостроене и кораборемонт. Малко хора знаят за какъв тежък, опасен и ужасно мръсен труд става на въпрос.

Терминологията е специфична и трудно обяснима. Не може с две думи да се разкаже, а ако опитам по-подробно, става безинтересно и досадно. Ще ви кажа само, че се мъкнат на ръце тежки детайли, димът от изгоряла боя и мазут са в изобилие и в затворени помещения очите ти започват да сълзят и да щипят. Работи се на голяма височина на скеле или на много тясно, като например в двойното дъно. Работи се с оксижен, и в тесни помещения температурите достигат 50 градуса, че и повече сигурно. Ако си се намокрил от дъжд, при заваряване тока те друса здраво (казват, че било полезно срещу ревматизъм:)). Да ти капне разтопен метал в обувката или във врата, е нещо обичайно. Казваш „ох” и чакаш да изстине. Осветяване на очите при заваряване или изгаряне някъде по някой крайник или по тялото, никой не ги брои, това е ежедневие. Преди два дни скелето, на което работих, се срути, пропадна 2-3 метра. Оцелях! Само с наранен лакът:). Не липсват и тежки трудови злополуки и смъртни случаи. Не знам защо този бранш винаги е пренебрегнат и никой не говори за него. Извинете ако съм досадил!

четвъртък, 17 май 2012 г.

Шивачки от Кюстендил протестираха за неизплатени заплати

11 май 2012. 32 работнички от Кюстендил останаха без работа, след като фирмата за производство на работно облекло прекрати трудовите им договори. Заради това шивачките се събраха на мълчалив протест в градинката пред кметството, твърдейки, че дружеството “Тамри” не им е платило три заплати, а управителят Владимир Тъмнишки, който е столичанин, изнася производството в Дупница. Иначе в Кюстендил фирмата започнала дейността си през юни миналата година.

“Много пъти от Инспекцията по труда са му правили предписания след извършени проверки. Не знаем в какви отношения е с тях. Чу се, че в Кюстендил фирмата ще обяви фалит, но това не е по наша вина. Обмисляме възможността да си търсим правата чрез частен съдебен изпълнител”, каза Таня Данчова, която е една от протестиращите работнички. Според изчисленията им те трябва да получат между 1000 и 1500 лева. Бисер Атанасов започнал работа като гладач във фирмата през месец декември. Напуснал по взаимно съгласие в края на месец април заради нередовното изплащане на парите. „Знам, че работодателят ни е открил фирма в Дупница с нашите пари. Въпреки че разбрах, че там бил заместник-управител”, коментира Атанасов. Той лично има депозирани жалби до Инспекцията по труда в Кюстендил и до ресорното Министерство на труда и социалната политиката за нарушения на трудовото законодателството. Получените уведомления са за започнало административно производство, за което се изискват събиране на допълнителни доказателства.

Работниците са освободени на основание член 327 от Кодекса на труда заради нередовно изплащане на заплатите. Работодателят Владимир Тъмнишки отказал да идва в Кюстендил, тъй като бил заплашван от съпрузите на работничките.

Констатациите на Дирекция “Инспекция по труда” – Благоевград са, че работодателят “Тамри” ООД начислява и платежно-разчетните ведомости за заплати пропорционално на отработените дни на лицата на трудов договор. Не са изплатени заплати за ноември миналата година срещу подпис във ведомостта. За нарушенията по Кодекса на труда трудовите инспектори са дали срок за изплащане на заплатите до 22 май.

Фирма “Тамри” се занимава с ушиване на дрехи на ишлеме. Продукцията се изнася за Русия и Германия.

в-к „Вяра”

Работник от ОЦК-Кърджали започна гладна стачка

15 май 2012. Технологът от ОЦК- Кърджали Стефан Атанасов започна безсрочен гладен протест и обяви, че ще го спре само след изплащането на дължимите заплати на колегите му, както и след изпълнение на всички искания на протестиращите, съобщи БГНЕС.

Към момента той е категоричен, че ще живее само на вода и няма да се откаже от протеста. "Аз съм кръгъл сирак от малък, започнал съм работа в завода 19-годишен. Сам съм се издържал, за да завърша минно инженерство и две магистратури. Знаят ли собствениците на завода какво е да живееш сам и гладен?", запита той.

Ваня Караколева, която е областен председател на КНСБ  заяви, че не е успяла да разубеди Атанасов.

От утре се очаква още трима специалисти от предприятието да се присъединят към тази крайна форма на протест.

"Страхувам се, че гладната стачка наистина ще стане масова, трудно ми е да удържам вече хората. Само протестите ни траят трети месец, а заплати не са виждали отдавна", коментира Караколева.

Продължава да се допълва подписката за подкрепа на местната общественост за исканията на металурзите, която започна в петък. В нея има вече почти 5000 подписа.

От ОЦК предупреждават, че ако до края на седмицата няма информация за добър изход от кризата в предприятието, 70 работници, които поддържат съоръженията, ще напуснат. По този начин нов пуск на производството ще стане рисков, обясняват специалистите.

Декларация с такова предупреждение е изготвена и предстои да се връчи на собственика Валентин Захариев и изпълнителния директор Славея Стоянова.

вторник, 15 май 2012 г.

Реформите в образованието и новите работещи бедни (покана за дискусия)

                     

„Призив” организират нова дискусия в университета:

16 МАЙ 2012 (СРЯДА)                                          
РЕКТОРАТ  19:00 ЧАСА
СУ АУД. 23                                                  

Усилени реформи в образованието текат вече шеста година. Първо бяха ударени средните училища и стотици от тях затвориха врати – хиляди ученици и деца са обречени на неграмотност; във висшето образование цари принципът "нема пари- действайте", "реформата" в държавните университети стана синоним на приватизацията и елитизирането по калъп на НБУ (Игнатовският ВУЗ). Все така в последните години на финансово-икономическа криза заплатите за нискоклалифициран труд, който 50%+ от студентите полагат (за да покриват увеличените семестриални такси) падат, а цените и издръжката на живота непрестанно се покачват. Това са новите трудещи се бедни, които работейки получават трохи срещу своя труд се оказват в сравнимо положение с огромната маса безработни. А безработните са все така зарязани и растящи по брой и безперспективност... Един омагьосан, дяволски кръг! Какъв е изходът от това положение, как отговаряме ние, студентите, на този растящ натиск и притеснение? Къде да търсим надеждата и как да разкъсаме този незавиден кръг – елате на дискусията.

събота, 12 май 2012 г.

петък, 4 май 2012 г.

Трудният живот на миньорите от Рудозем

Екип на най-новото публицистично предаване в БНТ - „В КАДЪР", засне през март 2009 г. документален филм за икономическата криза на 700 метра под земята.

Журналистката от БНТ Надя Обретенова и операторът Иван Д. Антонов слязоха в рудник "Димов дол" в родопския град Рудозем, за да снимат своя филм за съботното предаване „В КАДЪР", което тази седмица е посветено на трудния живот на миньорите. Мината спря работа заради ниската цена на металите на световните борси, а 250-те миньори са в принудителен неплатен отпуск. Главният герой на филма е един от тях. През неговите очи зрителите видяха как се живее без работа и без всякаква алтернатива. Режисьор на 27-минутната лента е Марта Илиева.