вторник, 22 януари 2013 г.

Полиция, инспектори и синдикати заставиха учениците от Сопот да стоят мирно в клас



Груб натиск върху гражданската позиция на учениците от специализирания техникум по оръжейно производство „Генерал Владимир Заимов“ се оказва след спонтанното им шествие в подкрепа на гладуващите им родители от ВМЗ. Младежи са били привиквани да дават обяснения в полицията, а образователни инспектори и синдикалисти са ги съветвали да стоят мирно в клас.

Затова и днес по обяд учениците от професионалната гимназия не дойдоха пред портала на ВМЗ. Тази сутрин в училището са дошли синдикатите от оръжейницата и инспектори от РИО, които са обяснили, че не това е начинът за изразяване на солидарност. Учениците разказаха, че след протеста вчера са викани да дават обяснения в полицията.

Около 500 работници от ВМЗ – Сопот, блокираха за час Подбалканския път в района на оръжейницата. И днес те бяха категорични, че няма да подновят работа, докато не им бъдат изплатени дължимите заплати.

Голяма част от хората коментираха, че на практика са в гладна стачка, защото няма с какво да купуват храна и вече не им дават вересии. Протестът премина при засилено полицейско присъствие, подсилено от части от пловдивското звено за борба с безредиците. До инциденти не се стигна, а полицията отбиваше движението по обходен маршрут.
novglas.com

ЯВНО НЕЧИИ СМЕТКИ БЯХА ОБЪРКАНИ С ВЧЕРАШНИЯ ПРОТЕСТ И СЕГА СЕ ВЗИМАТ МЕРКИ ТОЙ ДА НЕ СЕ ПОВТОРИ /РГ/

9 коментара:

  1. Не това бил начинът за изразяване на солидарност?! Егати! Какъв е начинът тогава?
    Гледах ги вчера на видеото от Карлово ТВ - колко бяха усмихнати, обнадеждени и горди със себе си. Горди, че се застъпват за родителите си, горди, че правят нещо, горди, че заявяват позиция. И разбира се се е намерил кой да им потъпче тая новозародила се гордост.
    После се чудим защо толкова много от младите хора не протестират. Защо ни гледат като пет нови леви като излезем на протест, било за природата или за солидарност с някого. Защото отрано са им подрязани крилата, отрано са научени, че "не това е начинът".
    Затова сме на тоя хал, приятели, затова толкова малък % сме хората, готови да заявят публично позиция по един или друг въпрос и още по-малък % - готовите да излязат на протест за нещо. За каквото и да било.

    ОтговорИзтриване
  2. Точно това е начина, другия начин е този на Октай Енимехмедов към Доган!

    ОтговорИзтриване
  3. и синдикалистите ги съветвали да не протестират, представяте ли си каква продажна сволоч са ни псевдо синдикатите!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. ТЕ АКО СИ БЯХА НА МЯСТО НИЕ НИКОГА НЯМАШЕ ДА СТИГНЕМ ДЪНОТО!ДО СЕГА 23 ГОДИНИ САМО ЛАПАТ ОТ ТЕЗИ,КОИТО СА НА ВЛАСТ!

      Изтриване
  4. Браво на младежите! ПРодължавайте в същия дух - подкрепете майките и бащите си! Призовете и цяла България да ги подкрепи и чудото ще стане! Вие сте надеждата на нашето бъдеще. Един истински синдикат би трябвало да ви учи на протести и да ви поведе, а не да ви агитира да мълчите като шушумиги. Мирните протести НЕ са забранени!!!

    ОтговорИзтриване
  5. Димитър Антонов22 януари 2013 г. в 16:05

    Доколкото ми е известно работата на синдикатите е да се застъпват за народа и да организират протести ако волята на хората не бъде изпълнена. Следователно това не са никакви синдикати и тяхното мнение не би трябвало да вълнува никого. Не се оставяйде деца и подрастващи животът ви и стремежът към по-добър живот да бъде повлиян от корумпирани институции, действайде според усещането за справедливост във вас. Не подтискайте чуствата си защото подтискането на чувствата води до сериозни болестни състояния.

    ОтговорИзтриване
  6. Полицията най- лесно се справя с културни и цивилизовани хора и протести! Защо не се справя толкова ефективно с циганските набези, грабежи, убийства и произвол?!?
    Младежите имат право да се борят за своето бъдеще! Те осъзнават, че са ограбени от олигархията, която алчна за още пари и власт е готова да стъпче крехките опити на новото поколение да прогледне, да се отърси от чалгаджийницата, която ги зомбира и затъпява в интерес на капитала!Ние трябва да ги подкрепим, те имат право на достоен живот, чрез работа!

    ОтговорИзтриване
  7. Божидар Спасов23 януари 2013 г. в 17:17

    Когато защитават правата на родителите си и по-големите родственици и неродственици, те защитават своите права в бъдещето. Те днес са ученици, утре ще са работници във всичките разновидности на работническия труд.
    Божидар Спасов - bozhidar_spasov_sofia@abv.bg

    ОтговорИзтриване