четвъртък, 28 март 2013 г.

Италиански инвеститор се гаври с български работници в Ловеч



Ние да не сме роби, бунтуват се служителите във фирмата на Серджо Питуци

26 март 2013. Италианска фирма не зачита 8-часовия работен ден, както и компенсациите за национални празници и е принудила 60 работници при връчване на предизвестие да се откажат от последната си заплата. След разследване на TV7 инспекцията по труда в Ловеч започва проверка на италианска фабрика в града. Това стана ясно от сутрешното предаване “България говори без цензура”. Сигналът срещу собственика Серджо Пицути бил подаден в понеделник от бившата работничка Катюша Петкова. В ефир тя каза, че ръководството им налага неизпълними норми, за да има аргумент да не им изплати заплатите. „Работим по 12 часа, успяваме да направим най-много 2600 броя, а нормата ни е 4000 броя“, обясниха жените.

Работниците не са получавали и заплатите си за декември и януари. Някои от тях възнамеряват да потърсят адвокати, за да съдят италиански собственик на фирмата. Те са възмутени и от факта, че Питуци често им казвал, че България свършва до вратата на завода. Вътре в него е Италия. Затова и на българските национални празници те работели без допълнително заплащане за това.

Прокуристът на фирмата Росица Филева  отрече обвиненията за непосилни норми и обяви, че 80% от работниците изпълняват своите задължения. Самият собственик се похвали, че създава работа на 80 души и допълни, че който не харесва работата при него е свободен да отиде на борсата. Хората го освиркаха, че се гаври с тях и го приканиха да си замине за Италия със здраво роптаене и псувни.

От 2 април започва проверка във фирмата от Инспекцията по труда. /БЛИЦ

сряда, 27 март 2013 г.

42-ма работика от Троян – на съд за „незаконна стачка“


26.03.2013. В окръжния съд в Ловеч започна съдебно дело срещу  42-ма работници от предприятието "Лесопласт" в Троян, обвинени от работодателя си за участие в незаконна стачка.
Стачка в "Лесопласт" - Троян не е имало, а всеки един от работниците е решил да не отиде на работа, категорични са самите работници, както и председателят на КНСБ в Ловеч Стоян Крачунов, съобщава БНР.
На 9 март работниците не отишли на работа, за което са наказани с последно предупреждение. След това обаче директорите решават да заведат дело, че на 9 март е имало стачка. Според КНСБ ръководството на фирмата иска от съда да обяви, че на 9 март е имало незаконна стачка.

***

Репортаж на в-к „Народен глас“-Ловеч
Общо 42 работници бяха изправени пред Окръжния съд в Ловеч, обвинени в незаконна стачка на 9 март т.г. от работодателите си. След като съдия Таня Митева даде ход на гражданското дело номер 156 /2013 г., стана ясно, че адвокатите на работниците Петър Цолов и Бисер Димов оспорват изцяло този иск като неоснователен.
Основната им теза е, че събитията през този ден не могат да се сочат като законна или незаконна стачка. Ставало дума за индивидуално решение на работниците дали да бъдат принудени да работят в ден, за който не е имало безспорен график, изтъкна адвокат Петър Цолов. Не е имало и съгласуван със синдикатите график, както е според сключения колективен договор. Дори и да се  приеме, че те са отказали да се явят на работа неправомерно, става дума за индивидуално решение на всеки един работник, за което те са получили индивидуални наказания, изтъкна защита.
По време на заседанието стана ясно, че е имало два работни (според подвикванията в залата дори три!) графика за 9 март. Първият е невалиден, вторият е важен, изтъкна адвокатът на работодателите  Мартин Петров. Както са разбрали за първия, така работниците знаят и за втория график, иначе в индивидуалните писмени обяснения работниците нямаше да обясняват, защо не са дошли на работа в събота, аргументира се адвокат Петров. Той оспори още, че всички работници са действителни членове на КНСБ и поиска доказателства. На моменти споровете между двете страни бяха доста остри и саркастични.
Толкова много подсъдими съдът в Ловеч не е виждал от бурните години след 1989, когато се приватизираше. Въпреки малката зала съдията Таня Митева допусна всички желаещи да влязат. Работниците бяха пристигнали от Троян с един автобус и десетина леки коли, имаше и симпатизанти. Това стълпновение доведе до някои неудобства. Множеството трудно възприемаше част от изказаните твърдения и апострофираше. Продължилото близо три часа заседание изясни основните позиции и прие за следващото заседание на 16 април да се представят нови доказателства.
Следствие на индивидуалните наказания всичките 42 работници са с предизвестия за дисциплинарно уволнение. Ако бъдат осъдени и за незаконно стачкуване, те могат да претърпят и парични глоби. Това се възприема като акция за сплашване на работниците, изтъкна пред журналисти синдикалистът Иван Нешев. Работниците разказаха още, че през последните месеци заплатите рязко са паднали от около 700 лв. на 500 лв. Много често работят и в почивните дни, като не се спазват графиците. За последните две години в предприятието са констатираните 15 нарушения, като 12 от тях са за осигуряване на безопасни условия на труд, изтъкнаха от КНСБ.
Все пак стачка в "Лесопласт" може наистина да има, но решението за това е взето на 13 март, съобщи Иван Нешев от КНСБ. Именно този факт е предизвикало действията на работодателя да заведе дело. От КНСБ твърдят, че ще уведомят международната организация на труда и европейските синдикални структури.

***

И един много уместен коментар от читател: Какво значи "незаконна стачка" или "незаконен протест"?! Ако законите не биват погазвани, никой нямаше да стачкува/протестира.

вторник, 19 март 2013 г.

Потребителска кооперация „Взаимопомощ“ през зимата на 2012-2013




И тази година участниците в Потребителската кооперация „Взаимопомощ“  се опитаха да покажат с личен пример, че задружните усилия носят несравнимо повече полза от индивидуалните действия. Със събраните през пролетта, лятото и есента на 2012 г. парични средства беше решено да се закупят отново картофи. Както опитът от миналогодишната акция показа, този траен и нужен продукт, жизнено необходим за изхранването през зимата, е по-добре да се закупи по цени на едро. Спестяват се време, пари и нерви на кооператорите, които вместо да посещават десетки пъти магазините, да плащат повече и да висят по опашки, получават поръчаното  за цялата зима количество директно в къщи. Дори беше взето решение със събраните пари да се закупи по-голямо количество от заявеното и излишъкът да се остави в резерв, като се отчита обстоятелството, че някои членове на кооперацията са направили по-малки вноски поради временни парични затруднения, или не са дооценили нуждите си и през зимата могат да изпаднат в затруднено положение.
Човекът, от когото закупихме картофите, сподели с нас това, което други търговци деликатно премълчаха – цените са се повишили близо двойно в сравнение с миналата година, но това не се дължи на някаква промяна в начина на производството, на цените на горивата, на климатичните промени или някакви други обективни фактори. Точно обратното – алчните търговци на едро умишлено задържат продукцията в складовете и не разрешават камионите да товарят с пълен капацитет. Целта е стоката да не се появи на пазара в необходимите количества, да се предизвика изкуствен недостиг, а оттам – и скок в цените. Такъв скок, който след това никакви колебания в цените да не могат да върнат обратно до старото равнище. На обикновен език това се нарича спекула, народът я усеща по опразването на джоба си и понижаването на жизненото равнище. И показва пълната неефективност и безпомощност на пазарната икономика да задоволява елементарни човешки потребности.
И въпреки спекулата, цената на борсата си остава по-добра от тази в магазините. Дори в големите търговски вериги тя се колебае между 80 ст. и левче, понякога дори надхвърля лев и двадесет стотинки за килограм. А кооператорите закупиха тази стока за 60 стотинки за килограм. Това само показва големия потенциал, който тази инициатива има, ако се разпростре върху по-големи обеми и по-разнообразни стоки. Разбира се, за това е необходимо много по-широко разгръщане на кооперативното потребителско движение. И точно затова популяризираме и ще продължаваме да популяризираме този ценен опит.

Участник в Кооперацията

ЗАБЕЛЕЖКА: Впоследствие, в началото на 2013 г. от ПК „Взаимопомощ“ бяха закупени на едро още олио, кашкавал и боб.



сряда, 13 март 2013 г.

Отворено писмо на работниците от сметопочистващата фирма „Стройнженеринг-94”-Перник до директорката на фирмата Масларска



Г-жа Масларска, обръщаме се към Вас с въпроса: Кога ще ни бъдат изплатени заплатите за м.Януари ? При изработени пари, ние нямаме и стотинка, нямаме с какво да си купим хляб, гладуваме като кучета, не можем да си платим сметките за ток, вода, парно, банки др. Нали знаете, че имаме семейства и деца!
Спряха ни "Булсатком”, всеки момент ще ни прекъснат електричеството, от банките ни притесняват. В кой век живеем? Превърнахме се в черни роби, да гладуваме, просим ,да живеем без светлина, и да чакаме бавна и мъчителна смърт!!! Явно Вие не познавате мизерията, явно Вашите деца, не са си легнали гладни, лишени от светлина, телевизия, компютър и пр.
Дайте ни някаква надежда. КОГА??? Все пак, тези пари сме си ги заработили, не Ви ги искаме в заем. ЗАСРАМЕТЕ СЕ !!!

вторник, 12 март 2013 г.

8-мартенски протест на шивачки в Благоевград



Благоевград (8 март 2013). Правосъдие за некоректните работодатели поискаха трийсетина жени от шивашката фирма „Кристи текс”, които излязоха на протест на площад „Георги Измирлиев” в Благоевград. Те заявиха, че вместо да празнуват на Осми март, са излезли да изразят недоволството си не само към своя, но и към всички некоректни работодатели. Протестът им е за неизплатени трудови възнаграждения и извънреден труд, за по-добри условия за работа, за защита на правата им, за строги мерки и санкции към некоректните работодатели.

Около 70 души сме във фирмата и от януари не сме получавали заплатите си, обясни една от жените. Искаме си парите, работили сме много извънредни часове, от 6 сутринта до 10 часа вечерта сме били на работа, а не получаваме нищо вече втори месец, оплака се нейна колежка и допълни, че настояват за по- добри условия на труд и спазване на българското законодателство.

Фирмата е на гръка Йоргиос Анагностопулос, работниците многократно са се срещали и разговаряли с него с настояване да им плати заплатите, но той се оправдавал с проблеми и ги молел да изчакат. От 15 януари не сме взимали и стотинка, добре че мъжете ни работят, стигнахме до там че да търсим пари от децата си, ядосват се жените с по- големи рожби.

8 март в Благоевград. Протест на шивачки: "ИСКАМЕ ПРАВА ЗА ОБИКНОВЕНИТЕ РАБОТНИЦИ!"
Предистория на 8-мартенския протест в Благоевград:

5 март 2013. Много работа и липса на заплати вдигнаха на бунт близо 30 шивачки в гръцката фирма „Кристи текс” в Благоевград. Жените скочиха срещу лошите условия в предприятието и отношението на работодателите им към тях.
По време на стачката те не позволиха на своите шефове – съпрузите Асимула Анагнастопулу и Георгиос Анагнастопулос, да напуснат помещението на цеха, който се намира в бившия Завод за високоговорители.
„Арестът” на двамата гърци продължил до идването на полицейски патрул. Органите на реда успели да изведат от помещението гърците.
Работничките заплашили, че ще обявят гладна стачка, ако не си получат изработеното, след като често им се налагало да работят и по 16 часа на ден.