петък, 14 септември 2012 г.

Самоорганизация и взаимопомощ в Силистра и Сливен

След като през 2010 година споделихме за примера на самоорганизация и взаимопомощ във варненското село Климентово, през изминалия месец станаха известни два нови подобни случая в страната – в силистренското село Калипетрово и в сливенския квартал „Надежда”. Забележително е и че инициативата идва от уж „мързеливите” и „непригодни за трудова дейност” хора от ромски етнически произход. Надяваме се примерът на самоорганизация и взаимопомощ на хората от тези населени места да стане заразителен и да обхване нови и нови махали, квартали, села и градове в България. (Раб.глас)

Роми от Силистра асфалтираха улиците си със собствени средства

Заради липсата на средства в бюджета в Силистра, ремонт на пътищата не е правен от години. Жителите на ромския квартал в близкото село Калипетрово обаче решиха да дадат пример и асфалтираха участъци от улиците със собствен труд и средства.

В квартала живеят около 200 ромски семейства. Повечето са безработни. Организирали се сами, защото им омръзнало да чупят колите си по разбитите улици. Жителите на квартала многократно сигнализирали в кметството за проблема с дупките, но без резултат. Очаква се примерът им да бъде последван и от други квартали в областния град.



Роми от Сливен сами ремонтираха площад и подлез

Жителите на ромския квартал „Надежда” в Сливен се радват на ремонтиран подлез и обновен централен площад. Подобренията са постигнати със съвсем малко средства от общината (около 2500 лева) и с усилията на местните хора, заяви кметът Кольо Митев.

Подлезът свързва жителите на “Надежда” със съседния жилищен комплекс, близките магазини, училища и спирка на градския транспорт. В продължение на 10 години той беше мръсен и без осветление, което на практика го правеше почти неизползваем.

На централния площад, който доскоро приличаше на сметище, са посадени десетки дръвчета, има и палми. Изградени са алеи с пейки за отдих, направена е и чешма.

В квартала предстои да се изгради детска площадка и улиците да се асфалтират. Очаква се съвсем скоро да бъде решен и проблемът с водоснабдяването.

„Нашите деца трябва да живеят нов живот, да тръгнат с една крачка напред”, казват жители на ромския квартал.

Няма коментари:

Публикуване на коментар