вторник, 4 септември 2012 г.

"Картофеното движение" в Гърция обявява война на скъпотията

Тонове картофи на по-ниски цени благодарение на директна продажба на потребителите: “картофеното движение” разтърсва Гърция, скована от години на инфлационна спирала. В началото на март 2012 група жители на Пиерия в Северна Гърция продадоха десетки тонове картофи, поръчани директно от производителите, заобикаляйки посредниците.
Количествата, които можеше да бъдат запазени по интернет, бяха продадени за няколко часа. Картофите се предлагат на цена от 25 евроцента за килограм на фона на най-малко 70 евроцента в супермаркета, като тази цена е изгодна и за земеделските производители, на които посредниците предлагаха 10 до 15 евроцента за килограм, според инициаторите на проекта.
Инициативата бе последвана в градовете Волос, Лариса, Верия и дори в предградие на Атина. Групата от Пиерия си поставя за цел по-нататък осъществяване на групови продажби на зехтин, ориз и брашно.
След първите директни продажби цените на картофите в супермаркета намаляха наполовина, подчертават организаторите на инициативата.
БТА

Няма коментари:

Публикуване на коментар