понеделник, 21 май 2012 г.

Условия на труд в Кораборемонтен завод „Одесос” – Варна

Работник от Кораборемотния завод „Одесос”-Варна, ни изпрати следния разказ за условията на труд в неговото предприятие:

След добив на въглища и метални руди, мисля, че е ред (по степен на риск на професията – бел. Раб.глас.) на корабостроене и кораборемонт. Малко хора знаят за какъв тежък, опасен и ужасно мръсен труд става на въпрос.

Терминологията е специфична и трудно обяснима. Не може с две думи да се разкаже, а ако опитам по-подробно, става безинтересно и досадно. Ще ви кажа само, че се мъкнат на ръце тежки детайли, димът от изгоряла боя и мазут са в изобилие и в затворени помещения очите ти започват да сълзят и да щипят. Работи се на голяма височина на скеле или на много тясно, като например в двойното дъно. Работи се с оксижен, и в тесни помещения температурите достигат 50 градуса, че и повече сигурно. Ако си се намокрил от дъжд, при заваряване тока те друса здраво (казват, че било полезно срещу ревматизъм:)). Да ти капне разтопен метал в обувката или във врата, е нещо обичайно. Казваш „ох” и чакаш да изстине. Осветяване на очите при заваряване или изгаряне някъде по някой крайник или по тялото, никой не ги брои, това е ежедневие. Преди два дни скелето, на което работих, се срути, пропадна 2-3 метра. Оцелях! Само с наранен лакът:). Не липсват и тежки трудови злополуки и смъртни случаи. Не знам защо този бранш винаги е пренебрегнат и никой не говори за него. Извинете ако съм досадил!

7 коментара:

  1. He, не си досадил много. Аз работех там повече от 7 години. Много пьти хора загиваха от аксиденти: изгнили балкони на сухия док или неизправни шалтери. Може да се каже че подчти всеки кораб вземаше жртва.

    ОтговорИзтриване
  2. Работи се много яко но заплащането е мизерно, и на всичкото отгоре сега орязаха заплатите с 15%. Ако ти се работи за 500 лева на месец заповядай!

    ОтговорИзтриване
  3. Температурите в цеховете са минусови, мизерия навсякъде, нищо че отвън слагат изолация да прикрият мизерията.

    ОтговорИзтриване
  4. Да не говорим че и началниците крадът обилно с пълни шепи.Мога да ви дам имена и факти ако ще разследва някой. И аз имам доста стаж там.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, ние не сме разследващ орган, но може да дадем повече гласност на проблемите във Вашето предприятие. Така че, ако имате какво да добавите по въпроса за условията на труд - пишете ни. Поздрави.

      Изтриване
  5. Ето Ви и информация.Условията на труд са наистина като в зората на капитализма. Здравословните и безопасни условия на труд такива каквито са по ЗЗБУТ въобще ги няма, как минават проверките от ИТ само ръководството си знае.... (плаща се на когото трябва). В производствените звена цари феодализъм, комплексирани началници на цехове и производственния директор, който е над тях са абсолютни некадърници в професионален план, но изключително верни и послушни на по-горният началник. На всякъде цари фатмашки стил на управление т.е. работника не трябва да мисли а само да изпълнява затова и производителността на труда в този завод е ниска, качеството не добро, но се използва конюктурата та затова още не е затворил. По отношение на заплащането, в момента е много ниско спрямо тежестта на труда и условията за работа (но то България къде е по-добро). Това обаче не пречи изпънителният директор и неговите заместници да са си направили заплати до 20 пъти по големи от средната в завода, постоянно да си сменят служебните коли, и обзавеждането на офисите. Ще кажете ами те са собственици, не те са КРАДЦИ, благодарение на криминалната приватизация те, а не работниците придобиха собствеността на държавното предприятие и сега се изживяват като потомствени капиталисти. В завода липсва всякаква кадрова политика , затова сега реват, че нямало качествени работници, но през последните 15-20 именно ръководството със своята неадекватна политика прогониха много от качествените кадри (този завод преди години беше от най добрите в региона).
    Жал ми , половината от трудовия ми път е минал там, като виждам как едно некадърно ръководство го затрива, и как иначе, като примерно, производствен директор , ограничен като човек и комплексиран, навършил пенсионна възраст преди 7-8 години продължава да стои на поста (може би ходи на работа с памперси - не знам), изпълнителният директор е напълнил администрацията с хора роднини и поднини на приятели, които хабер нямат от кораби и кораборемонт.

    ОтговорИзтриване