понеделник, 21 май 2012 г.

Условия на труд в Кораборемонтен завод „Одесос” – Варна

Работник от Кораборемотния завод „Одесос”-Варна, ни изпрати следния разказ за условията на труд в неговото предприятие:

След добив на въглища и метални руди, мисля, че е ред (по степен на риск на професията – бел. Раб.глас.) на корабостроене и кораборемонт. Малко хора знаят за какъв тежък, опасен и ужасно мръсен труд става на въпрос.

Терминологията е специфична и трудно обяснима. Не може с две думи да се разкаже, а ако опитам по-подробно, става безинтересно и досадно. Ще ви кажа само, че се мъкнат на ръце тежки детайли, димът от изгоряла боя и мазут са в изобилие и в затворени помещения очите ти започват да сълзят и да щипят. Работи се на голяма височина на скеле или на много тясно, като например в двойното дъно. Работи се с оксижен, и в тесни помещения температурите достигат 50 градуса, че и повече сигурно. Ако си се намокрил от дъжд, при заваряване тока те друса здраво (казват, че било полезно срещу ревматизъм:)). Да ти капне разтопен метал в обувката или във врата, е нещо обичайно. Казваш „ох” и чакаш да изстине. Осветяване на очите при заваряване или изгаряне някъде по някой крайник или по тялото, никой не ги брои, това е ежедневие. Преди два дни скелето, на което работих, се срути, пропадна 2-3 метра. Оцелях! Само с наранен лакът:). Не липсват и тежки трудови злополуки и смъртни случаи. Не знам защо този бранш винаги е пренебрегнат и никой не говори за него. Извинете ако съм досадил!

6 коментара:

 1. He, не си досадил много. Аз работех там повече от 7 години. Много пьти хора загиваха от аксиденти: изгнили балкони на сухия док или неизправни шалтери. Може да се каже че подчти всеки кораб вземаше жртва.

  ОтговорИзтриване
 2. Работи се много яко но заплащането е мизерно, и на всичкото отгоре сега орязаха заплатите с 15%. Ако ти се работи за 500 лева на месец заповядай!

  ОтговорИзтриване
 3. Температурите в цеховете са минусови, мизерия навсякъде, нищо че отвън слагат изолация да прикрият мизерията.

  ОтговорИзтриване
 4. Да не говорим че и началниците крадът обилно с пълни шепи.Мога да ви дам имена и факти ако ще разследва някой. И аз имам доста стаж там.

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Здравейте, ние не сме разследващ орган, но може да дадем повече гласност на проблемите във Вашето предприятие. Така че, ако имате какво да добавите по въпроса за условията на труд - пишете ни. Поздрави.

   Изтриване