вторник, 16 ноември 2010 г.

Тарикатите от „Палфингер”

        Водещата в световен мащаб фирма за производство на хидравлични автокранове „Палфингер” вече няколко години извлича огромни печалби на гърба на българските работници. В България фирмата има два завода – единият е на територията на бившия военен завод „Бета” – Червен бряг, а другият на 20 км от Ямбол, в село Тенево, в цеха на бившия машиностроителен завод „Сила”. Разбира се, босовете от „Палфингер” са проучили много добре къде да направят заводите, като и двата района са много бедни, а безработицата е голяма. И на двете места е имало заводи, които са се нуждаели само от ремонт, а това не предполага ново строителство.
Компанията е известна с това, че открива заводите си в малки населени места из Европа /обикновено села/ и плаща унизително ниски заплати. Освен това купува и магазините за хранителни стоки и други продукти в района, и така може да определя цените и едновременно с това да прибира дадените на работниците заплати. /По този начин разходите за заплати се превръщат в приходи на фирмата./
Условията за работниците са много лоши – няма абсорбатори, които да извличат прахта и вредните изпарения от химикалите, водещи до много заболявания. Но такива приспособления далеч не са нужни, защото ежемесечните „замервания” на инспекцията по труда показват наличието на чист планински въздух в халетата на заводите. През зимата температурата се поддържа до толкова, че да могат да работят машините. /Добре, че са те – за работниците, естествено, не се мисли/. За радост на трудещите се, в завода машините не тръгват при минусови температури. На работниците се полага обяд, но цените на храната в стола са по-високи от тези в селската кръчма. За нощните смени първоначално е имало храна и кафе, но вече са се ограничили до една машина за безплатен чай – голяма щедрост.
Заплатите?! Всеки ден намаляват – криза е. Социалните придобивки също. Но какво пък, нали работниците не са машини и няма да откажат да работят, няма да има нужда от пари за ремонт и скъпи части. Отпуските са задължителни, в определено от работодателите време. Кодексът на труда – е, не се спазва, но австрийците вече знаят тънкостите на успеха в България.
На фона на работническата мизерия и световната икономическа криза шефовете си купуват луксозен минибус с екстри, за които за пръв път чувам – въртящи се седалки, всяка оборудвана с климатична инсталация – да няма конфликти /на един му топло, на друг студено.../. Количката превозва босовете от летище в близост до завода, където те кацат с частен самолет всеки понеделник, за да си тръгнат в четвъртък обратно за Австрия, където да харчат 10 пъти по-високите си заплати. Таксите, които плащали за престоя на летището в близост до с. Тенево им се сторили много големи и поискали да го купят. За тяхно съжаление то се оказало военно.
 Димо Казаков

Ниските заплати, лошите условия на труд, постоянната несигурност и унижение на работниците и служителите са характерни не само за заводите на „Палфингер”, но и за много други заводи и фирми в България. Ние, създателите на този блог, твърдо се противопоставяме и сме готови да помогнем на всеки работник като пишем за проблемите му и му окажем подкрепа в неговата борба.

21 коментара:

  1. Не съм съгласен! Палфингер са хитреци от световно ниво и това ги прави велики!Нека започнем с Тенево.Това място е символ на победена България.Мощната инфрастриктура от времето на Тато е почти унищижена, тухлени фабрики се разрушават за скраб.Жп трасета се изоставят заради демографски срив.Държавни сгради с хиляди квадратни метри зеят без прозорци. Конни бази с расови състезателни коне отиват за кланницата.Образовано местно население е принудено да бере бамя за жълти стотинки при гръцки шефове на собстената си земя.Разорението и отчаянието е зловещо.Точно в този момент идва "Палфингер" и купува една от потъналите перли на някогашното ни машиностроене.На бамята ли искаш да ги върнеш?

    ОтговорИзтриване
  2. мирчо не плуй по тези които изнасят истината а се преклони пред смелостта им

    ОтговорИзтриване
  3. Абе гадове са ...мафия голема са палфингер всичко в обявите за работа е измама...

    ОтговорИзтриване
  4. много си прав за обявите за работа

    ОтговорИзтриване
  5. v palfinger e super,no ako si strug,stend ili freza,a rabotnisite ku4eta gi yali

    ОтговорИзтриване
  6. Това за работниците, макар на пръв поглед да не личи, е по-скоро българска държавна политика, а не политика на Палфингер. Имаме причина да се похвалим, ако в Salzburg и в Червен бряг данъците, заплатите и социалните придобивки, плащани от инвеститора (Палфингер), са сходни. А управляващите у нас предлагат ниски данъци вместо стабилна икономическа среда, предвидимост и сигурност. Защото така е по-лесно. Та, Мара, като се наведе и си запретне полите, няма какво да мрънка после: "Ама те мъжете що така...?". Палфингер са тук, за да правят пари. И го правят добре:

    https://www.palfinger.ag/en/newsroom/News-Archiv/IR-news/2013/PALFINGER-continued-to-profit-from-internationalization-in-the-first-half-of-2013

    А какво правим ние, българите, е съвършено друг въпрос, с който Палфингер няма нищо общо.

    ОтговорИзтриване
  7. Да рботиш на норма като заварчик през зимата е приемливо.Обаче да работиш при същите нормативи през юли е непосилно.Хората изнемогват и прибягват до болнични,които работодателя обжалва.Плащането на болничните се забавя и това те връща на работното място.Червен Бряг обжалва всеки един болничен-което значи,че нямаш право да се разболяваш безнаказано.Сега щели да отварят нов завод в Червен Бряг.Ще им трябват 150 кфалифицирани работници най-вече заварчици.Това е много хубаво за родната икономика,само дето не се знае от къде ще намерят кфалифицираните работници при условията които предлагат.За безбожните нормо-времена и кинтите им няма да помогнат.

    ОтговорИзтриване
  8. Да си заварчик означава да си съкратиш живота с 20-30 години. За продажба на здраве за пари съм чувал но да работиш при лоши условия безплатно е за Глупаци.

    ОтговорИзтриване
  9. Вярно ли е , че в завода за кранове на Палфингер в Червен бряг на заварчиците дават 1400-2000лв.заплата? Ако някой знае със сигурност нека пише тук.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. от тракция ли си,,,

      Изтриване
    2. Вярно е !!!

      Изтриване
    3. Десета година съм във Палфингер Ч.бряг.Такива заплати никога не е имало.

      Изтриване
  10. Нека пишат хора, които наистина знаят какво е, а не такива, които само са чували какво е било или какво е...

    ОтговорИзтриване
  11. Споделете как е в завода отношението на работодателите бригадирите, взимат ли се пари или само те цедят?

    ОтговорИзтриване
  12. Мизерия. Текучество непрекъснато.за Тенево става въпрос. Има един Румен Илиев голям гадняр и..... Голям чорбаджия се прави. Ама дано му се върне всичко.

    ОтговорИзтриване
  13. Тжй не е гадняр,човека просто си е коммплексар

    ОтговорИзтриване
  14. Не става фирмата... Лоши условия (мизерия) за работниците,стола ресторант и т.н

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Thanks for your comment. We constantly strive to improve the working environment for our employees. As an example, I would like to inform you that the new canteen will be start at the beginning of November. Furthermore, this year's workwear will be provided with the service that they will be cleaned. Also new welding helmets with fresh air supply will be introduced this year. Nevertheless, we are constantly striving to improve. Your comment is a contribution! Thanks. Regards Filip Grgic

      Изтриване
  15. Палфингер не е лош завод за работа...лошото идва от управителите и..според мен прекалено многото отговорници и " началници" които допринасят за шуробаджанащината..това е така нареченото побългаряване на австрийските норми ..и това се прави не без лични изгоди разбира се..например работните заплати са много ниски а този завод преди всичко е тежко машиностроене..което акцентира ако не всеки месец то на всеки 3 месеца бонус стимул , още 200лв. Понеже там се работи само с стомани и др. метали а не с коприна псмук... Това е господа ..другото си е рутинност и работа като всяка друга.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Thanks for your comment. Palfinger Cherven Bryag always strives to continuously improve. Your comment is another contribution to our further development. thanks

      Изтриване