неделя, 23 март 2014 г.

Работа в „Монтюпе“-Русе (работнически отзиви)



След като публикувахме дописката за „Язаки“-Ямбол, наш читател ни обърна внимание за тежкото положение и във френския завод за автомобилни части „Монтюпе“-Русе. В него работят близо 1000 души. Произвеждат се части за фирми като Рено, Пежо,Ауди и Форд. Впоследствие попаднахме на работнически отзиви от „Монтюпе“, три от които публикуваме:

Не правете грешката да почвате в ментипето. Няма такава фирма. Няма такива управници, никъде където сам бил. Ако ви блазнят с рекламите, дето там е хубаво, не си правете илюзия, най-голямата грешка. Ще ви карат да бачкате и събота, и неделя – за вземане на ден. Няма пари, за събота и неделя не се полагат пари, а можеш да си вземеш някой ден тези съботи и недели. Скапана работа. По договор си на 8 часа, а те карат да бачкаш по 12 часа и то, когато им падне. Сменят когато си искат дните и ти не можеш да си планираш нищо. Заплатата е около 600 лв. чисто – то ти вземат здравето като бачкаш по 12-13 часа, извънредните часове също не се плащат, ако не се брои плащането в стотинки за всеки извънреден час. Това е положението, ако си бачкате някъде, по-добре си стойте, където сте си, не си заслужава мизерията и отровите. Досега 2 човека за загинали от рак. Хайде, това е от мене, макар и че вече не съм в тази фирма ментипе, наистина ментят хората с обещания, които не се случват. На събеседването ще ви извика Тихомир Огнянов Лечев – началник на поддръжката – пълен скапаняк, п...ст от Пловдив. Ще забележите как говори като педал и тихичко. Мръсен и подъл човек. Вървете на събеседването и поискайте да ви разведат да видите за какво става въпрос какво ще правите, без да сте видели работата, не подписвайте нищо. Бягайте далече ако имате друг шанс. Аз се спасих от това смъртоносно място, където само може да се разболеете но не и да правите пари.

***

Препоръчвам на всички, които се колебаят дали да започнат работа в тази фирма, да не си правят експерименти със здравето. Силно отровно производство, аспирацията не работи добре. За времето, което работех там, от мен, а и от всички работещи се носи една специфична миризма от метри. Нулево отношение от началниците, които блестят със своята некомпетентност. Всеки месец напускат обучени кадри, на тяхно място постъпват почти деца. Това е първата фирма, за която човешкият ресурс е нищо, скоро няма да има човек в околността, който да не е минал оттам за няколко месеца. И винаги едно и също, или напуска, или го освобождават. Освен с цялата менделеева таблица, въздухът е наситен и с интриги. Да, има хора които получават заплата само за това – да интриганстват и да доносничат. Което увеличава напрежението и стреса при работа. Уважава се принципът на казармата – тази купчина я премести там и след това я върни. И така 20 пъти. Поне в отдела, в който работех, основният принцип беше този. Постоянно вървят обяви за тази фирма – не се лъжете.

***

Искам да ви кажа, уважаеми господа, че работата, която изисквате от работниците, е много, а това заплащане е смешно и ако има работа, хората няма да стоят и една минута при вас.

26 коментара:

  1. Няма закани в България. Всичко е хаос.Така наречените инвеститори, са експлоататори.Защо тези инвеститори не постъпват така във собствените си държави?Защото там няма отърване от глоби и плащане на обещетения.За разлика от българския парламент, европейците работят върху законите си.Нашите политици спят и народа им плаща за това.

    ОтговорИзтриване
  2. Френските и гръцките "инвеститори" са чиста проба измет - стиснати, арогантни простаци с претенции за величие.

    ОтговорИзтриване
  3. Ne stava duma za strana. Kapitalwt e aroganten i bez moral.

    "Работещи бедни - синдикални политики в подкрепа на най-уязвимите на пазара на труда"
    http://www.podkrepa.org/content/news.php?id=1016&estate=ca92f5625251c9ca55dc8c2c4d6cc4b8

    Eto kwm redaktorite na sayta video razgovor za sindikalizma: http://tvstz.com/%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%8F/%D0%B1%D0%BB%D0%BE%D0%B3%D1%8A%D1%82-%D0%BD%D0%B0-%D0%BC%D0%B0%D0%B2%D1%80%D0%B0%D0%BA%D0%B8%D1%81/%D0%B1%D0%BB%D0%BE%D0%B3%D1%8A%D1%82-%D0%BD%D0%B0-%D0%BC%D0%B0%D0%B2%D1%80%D0%B0%D0%BA%D0%B8%D1%81-10820.html

    ОтговорИзтриване
  4. Французите дават пари а такива балгари като Г-н Димитров не дават на балгарите дано да си изкопае гроб с тях

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. На бАлгари като теб не трябва и да им плащат

      Изтриване
  5. Има ли френски инженери в Монтюпе.Не са ли по свестни момчета.

    ОтговорИзтриване
  6. Има едно момче от Франция .Крис се казва на около 42 г инженер е работил е в IBM ПРЕДИ ТОВА.Ижглежда ми добър човек.Потърсете го...

    ОтговорИзтриване
  7. Граждани на русе и Региона събодете се-най малкото защото сте жители на Русе и децата и внуците ви както и вие сте СТРАХОТНО ТРОВЕНИ оттоя завод,което Неминуемо ще донесе до много сериозни здравословни проблеми за вас и всички около вас рано или късно!!! Докога ще клякаме пред МЕРЗОСТИТЕ на всички наши Управници и Чужденците които си позволяват какво ли не в България!!! ПО ЦЕННО ОТ ЗДРАВЕТО НЯМА-Казва ви го човек болен от Рак!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    ОтговорИзтриване
  8. г-н Димитров-дано да се върне стократно на децата и внуците ви това Тровене което причинявате на Русенци!!! Има БОГ и той си знае работата за такива като вас и за семействата ви!!!

    ОтговорИзтриване
  9. ХОРА ОТ РУСЕ-ДАЙТЕ ДА ОРГАНИЗИРАМЕ ПРОТЕСТИ СРЕЩУ ТОЗИ ОТРОВИТЕЛ НА ВСИЧКИ РУСЕНЦИ!!! ВДИГНЕТЕ СЕ И ПИШЕТЕ ЖАЛБИ ДО ВСИЧКИ ИНСТИТУЦИИ,ВЪРВЕТЕ В МЕДИИТЕ И СИГНАЛИЗИРАЙТЕ ЗА РЕПОРТАЖИ ПО ТЕМАТА! ПИШЕТЕ ДА СЕ СЪБЕРЕМ ПРЕД ОБЩИНАТА В РУСЕ И ДА ИЗРАЗИМ С АКТИВНИ ПРОТЕСТИ ВЪЗМУЩЕНИЕТО СИ ОТ ТОЗИ АДСКИ ЗАВОД МОНТЮПЕ!!!!

    ОтговорИзтриване
  10. какви глупости има в тоя форум,работя в монтупет 7години,за какви отрови става вапрос,франсетата казаха ,4е АМИНА бил полезен за здравето,всяка година ни правят прегледи и ни изкарват като новородени,здрави ........само се 4удя за6то от 2 години насам имам всекидневно главоболие,виене на свят,повра6там,отпадналост,умора и т.н.и други колеги са така......................,пак да не говорим за алуминевите изспарения,праха които ди6аме,Монтупет е СТРАХОТЕН за самоуубиииццциии.аз сам един от тях...нямам избор,по добре да умра от отровата в завода,отколкото да умре семеиството ми от глад....

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Съмнявам се, че семейството ти ще умре от глад, има и други работни места за същата заплата и не са толкова отровни. Но когато един ден напуснеш този свят и оставиш децата си сираци, ще е вече късно да промениш живота си и здравето ти няма да можеш да го купиш с парите, които ти дават сега.

      Изтриване
  11. kak dase zapisha da za pochna na rabota nyqkoi mojeli dami pomogne dami dade 1 savet kam kogo dase obarna za rabota

    ОтговорИзтриване
  12. Стига сте писали глупости това не е вярно само лъжете хората сами не си вярвате катоне ви се работи напуснете а не пишете глупости

    ОтговорИзтриване
  13. da napalno sam saglasen palni boklyci sa sega rabotq pri vangelov na napravo ni obivat ot rabota ako nqkoi iska sta4ka dase saberem neka mi pi6e kazvam se stoqn tanev.ezaki nomerat mi e11770. ot selo krymovo.

    ОтговорИзтриване
  14. nemi pyka i dame izgonat kolkoto moga 6te im pravq mrasno da zatvorqt zavoda,apak i prodavam marihyana tam az sam stoqn tanev ot selo krymovo nomerat mi e 11770 sled malko otivam na rabota hi4 nemi pyka i dame izgonat.

    ОтговорИзтриване
  15. Наистина трябва да ги глобят доста солидно и да го затворят за нанесените здравословни щети върху хората! Този завод трови Русе с всеки изминал ден, а кмета приказва за спорт..

    ОтговорИзтриване
  16. Това не е само по веригите магазини, а във всяка една работа! А за тези дето плюват по началниците си- май не сте работили в чужбина?! Виновни са шефовете!...алчните!

    ОтговорИзтриване
  17. Това не е само по веригите магазини, а във всяка една работа! А за тези дето плюват по началниците си- май не сте работили в чужбина?! Виновни са шефовете!...алчните!

    ОтговорИзтриване
  18. Здравко съм ве20 февруари 2016 г. в 19:31

    Глей ся браД.. принципно никои не ви кара да бачкате в отровите. Монтюпака е шит, трови те и се бачка яко, това е вярно. Обаче в Монтюпака започнах с 450 лева заплата, като обикновен леар и след година и нещо бях в отдел поддръжка уважаван с основна заплата 750 лева + пари за извънредни часове и заплата стигаща до 950лв. Само за сравнение след няколко години работих, като началник смяна в друга голяма фирма и вземах 690 бруто с 10 пъти повече отговорности за машини, хора и продукция. Така че сега каквоото и да говорите истината е че бачкаш ли, умен ли си, правиш ли го с желание е много вероятно в Монтюпе да бъдеш забелязан и да ти вдигнат парите най-малкото. Естествено право пропорционално на това, ако си мързелив и се оплакваш, подкован с основно образования шансовете ти са по-добра реализация са 0, като навсякъде. И най-добре да си кюташ мирно и кротко до пенсия, защото може и по-лошо да е.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравко, ти още ли си жив бе, че и как си се надъхал, дано ти увре главата един ден, че парите не са всичко на тоя свят. Поздрав от твой бивш колега от поддръжката.

      Изтриване
  19. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
  20. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
  21. Отровата е лошо нещо, ако имате диария и ви опадат зъбите... повярвайте ми това е само началото. Заварчик, леар, дърводелец, компютърджия няма никакво значение, защото всяка професия си взема нейното, дали ще е кръст, дробове, очи или мозъчен инсулт винаги си плащаш, рано или късно прирорада си взема нейното. Нали знаете, че нищо не се губи в нея.. прах при праха отива, безплатен обяд няма и в в този случай (цинично казано) заменяте определен орган за пари.

    А това пък " ... бачкам, защото нямам избор" е много лошо да каже човек, защото човек винаги има избор, дори да се хвърли от 14-тия етаж е избор. Друг е въпроса избор ли е да се оставиш с такъв избор, изброявайки всичките възможни възможности, ако ти стига акъла за това.

    ОтговорИзтриване
  22. Господа вайзори не допускайте да си играят с вас. Затегнете дисциплината! На когото му се работи да работи на който не да си ходи за какво ги молите да остават че и предложения за увеличаване на заплатата? Няма не заменими хора! А към г-н Директора, огледайте си хората с които работите защото съвестни и работни момчета напускат поради това че не се оценяват а само на тези където им лаят устата! Бихте ли ми обяснили г-н директор как се оправдават часовете когато си тръгват служители по рано с по половин час или два или закъсняват с по толкова другите да работят? Аз не съм ги виждал никога да идват извънредно но протекции за допълнителни колони имат! Пускат предизвестия за на пускане с цел да им се вдигне работната заплата и да ги задържите! Според мен който има предизвестие да няма право да го отегля ,а не да стои до последно и в последните дни му правите оферта за вдигане на заплатата и той си отегля предизвестие то. Има много още кво да се каже но на следващия брифинг ще се опитам да ви задам много въпроси от рода докога????

    ОтговорИзтриване
  23. Господа вайзори не допускайте да си играят с вас. Затегнете дисциплината! На когото му се работи да работи на който не да си ходи за какво ги молите да остават че и предложения за увеличаване на заплатата? Няма не заменими хора! А към г-н Директора, огледайте си хората с които работите защото съвестни и работни момчета напускат поради това че не се оценяват а само на тези където им лаят устата! Бихте ли ми обяснили г-н директор как се оправдават часовете когато си тръгват служители по рано с по половин час или два или закъсняват с по толкова другите да работят? Аз не съм ги виждал никога да идват извънредно но протекции за допълнителни колони имат! Пускат предизвестия за на пускане с цел да им се вдигне работната заплата и да ги задържите! Според мен който има предизвестие да няма право да го отегля ,а не да стои до последно и в последните дни му правите оферта за вдигане на заплатата и той си отегля предизвестие то. Има много още кво да се каже но на следващия брифинг ще се опитам да ви задам много въпроси от рода докога????

    Отговор

    ОтговорИзтриване