четвъртък, 13 март 2014 г.

Протест на шивачки от Полски Тръмбеш
07/02/2014. Работнички от шивашки цех в Полски Тръмбеш искат заплатите си от бившия си работодател, който ги уволнил през декември миналата година. Разказват, че когато получили заповедите си за уволнение почувствали облекчение. След разпечатка от системата на НОИ обаче се оказало, че през декември те са се водили в неплатен отпуск.
Жените разказват, че докато работели, били обиждани и нагрубявани. Често пъти били наричани „смотли”. А условията на работа в цеха били нечовешки – работело се по около 10 часа дневно на студено – на температура от 16 градуса с ръкавици и якета. Освен това ги глобявали за ходене в тоалетната извън регламентираната почивка, която била през около 2 часа. А когато им бавели заплатите, им обяснявали, че фирмата нямала пари, за да им плати, при положение, че месечното възнаграждение било 230 лв.
Запитани защо не са решили да напуснат, бившите служители на цеха бяха единодушни – „защото няма къде другаде да отидем да работим”.  
По думите на служителите сега собствениците на цеха Катя Тачева и майка й Росица Борисова откриват нов цех, а работниците са притеснение дали двете шефки ще изплатят заплатите им.

Няма коментари:

Публикуване на коментар