понеделник, 6 февруари 2012 г.

Работили ли сте в „Макдоналдс”?

Работили ли сте в „Макдоналдс”? Не? Късметлии. Всъщност и аз не съм. Когато бях ученичка и започвах тепърва да работя, беше много разпространено да започнеш работа в „Макдоналдс”, защото нямат никакви изисквания и макар че заплатата е ниска (че кой ли би плащал повече на ученик?), работното време е много гъвкаво. Обаче една моя съученичка започна работа преди мен и... се отказах. Моята съученичка беше много ентусиазирана – получи жълта значка още на първия си ден, за който заплатата й беше 1,00 лв за час. Какво е жълта значка ли? Ами и аз това попитах. Оказа се, че в Макдоналдс има много интересна йерархия, онагледена със значки в различни цветове. Започваш с жълта и ако покриваш изискванията на определен период от време, „порастваш” в зелена, червена, синя и т.н. Всяко повишение е свързано и с повишаване на заплатата – 1,00 лв/ч; 1,10 лв/ч; 1,20 лв/ч. и т. н. до заветните 2 лв (това беше таванът за неекспертния персонал). Основна характеристика на всяка степен е бройката подчинени, с които разполагаш – ако си нов, ти си само подчинен и всички са ти шефове; ако отидеш в друга категория вече ставаш шеф – може да е на поредния новак, но пък шеф! И по правило всеки има право да тормози и издевателства над подчинените си – дори е препоръчително, така се стимулира амбицията в тях да се развиват и да имат на свой ред подчинени, които да тормозят. И както знаем, конкурентната среда е и най-продуктивната (поне според собствениците), пък и така никой няма време да роптае срещу големите шефове, защото е зает да се разправя с всички над него. Това е перпето мобиле! Ще го наречете просто лоша работа, но не е просто това. Системата е гениална – хората,  които не искат да бъдат унижавани и да се подчиняват безропотно на всички и всичко просто напускат и остават „годните”, които лека полека започват да се гордеят с позицията си. Те са шефове и печелят повече пари от подчинените си, и могат да ги карат да правят всичко. Унижаваните пък от свмоя страна натрупват творческа енергия един ден като се доберат до заветната по-висша значка да покажат на тея по-долу „кой е шефа”. И така нататък. А същевременно разделените на по-нисши и по-висши работници получават почти еднакво смешни пари и почти еднакво тежки условия на труд. Гениално!
Когато бях на 17 и се разминах с тази работа, много се радвах, но не си давах сметка, че тепърва ще се сблъсквам със системата „Макдоналдс”. Защото на същия принцип работят почти всички големи вериги в сферата на обслужването – от кафенета и пицарии до магазини за мебели или хранителни стоки. Навсякъде едно и също. Богат избор къде да печелиш малко пари, но за сметка на това да те унижават постоянно и успоредно да те убеждавеат колко важна е работата ти, дори ако тя се състои в бърсане на чист под.

Евгения Ангелова

12 коментара:

  1. хах доста интересна система, но абсурдно малко е 1лв., дори 2лв. на час за такъв тип труд според мен... Ясно защо са се ориентирали към учениците :D нека експлоатираме техния труд на MAX, нали нищо няма да кажат :D

    ОтговорИзтриване
  2. Само дето, пишеш за работа в България. Иди поработи в МакДоналдс в Германия, Австрия и тогава пак пиши. Това, че тука нашите паразити си развяват мръсното бельо и си правят каквото искат далеч не значи, че в другите държави е така.

    ОтговорИзтриване
  3. Навсякъде е така-големите риби изяждат малките!Аз съм медицинска сестра и в един хоспис ми плащаха 10 лева за 2 часа работа!А това е огромно напрежение и работа-охкащи,недоволни,много болни хора!Хосписите са машина за пари!Никаква грижа за човека-само такси и смрад за лежащите там хора!

    ОтговорИзтриване
  4. прекрасен анализ, пази личните данни
    успех на всички

    ОтговорИзтриване
  5. Интересна Ви е статията,но когато пишете без дори да сте работили в компанията е много смешно!Никога е нямало часова ставка 1 лв.,ставките са над 2 лв. /зависи от позицията,която вземаш/.И значките не почват от жълта...
    Та информирайте се малко,тогава правете 'статии' и изразявайте мнение!

    ОтговорИзтриване
  6. A kakvi sa iziskvaniqta zada po4ni6 rabota v mag donalts

    ОтговорИзтриване
  7. Полицията най- лесно се справя с културни и цивилизовани хора и протести! Защо не се справя толкова ефективно с циганските набези, грабежи, убийства и произвол?!?
    Младежите имат право да се борят за своето бъдеще! Те осъзнават, че са ограбени от олигархията, която алчна за още пари и власт е готова да стъпче крехките опити на новото поколение да прогледне, да се отърси от чалгаджийницата, която ги зомбира и затъпява в интерес на капитала!Ние трябва да ги подкрепим, те имат право на достоен живот, чрез работа!

    ОтговорИзтриване
  8. stavkite v mcd pochbat ot 2.50 lv na 4as za dneven trud i 3.00lv na 4as za noshten i ako prodaljij da rabotish i da pokajesh jelanie mogat dase vdignat i pove4e

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Qvno si rabotil na moreto zashtoto stavkite tam sa takiva! Inache pochvash ot 2.30 na chas i si zelena znachka ! Kolkoto do jaltata, koqto e pisana po-gore qvno tq ima v predvid oranjeva, koqto se vodi sezonna! A do usloviqta.. prosto sa ujasni! Kolkoto po-nekadaren si, tolkova po-barzo se izdigash Kolkoto po-savesten si, tolkova poveche te machkat! Trqbva da si bokluk, za da rabotish v takava firma ili prosto trqbva naistina da ne ti puka ot nishto ! I razbira se vsichki v McDonalds rabotqt za slava, zashtoto parite daje i za djobni ne stavat! Daje da si si izrabotil zaplata e mnogo vazmojno da ti q urejat i daje da ne kajat zashto i togava ako ti se zanimava trqbva da govorish sas supervaizora za raiona , koito ne e sigurno dali shte ti obarne vnimanie!

      Изтриване
  9. Все още работя в макдоналдс заплатите са изклютелно ниски а отговорностите прекалено много. Не стига останалото а и с цялата си наглост ги забавят как може държавата да им позволя все да правят каквото си искат. НЕ мога да повярвам какви хора сте вие!

    ОтговорИзтриване
  10. Не знам как било преди години, но в момента работя там и да ви кажа, че да някой неща са верни като например, че има много работа, но това е, защото няма персонал. Колкото до заплатата да ниска е 4.00 лева на час (стартова),но не случайно там работят главно студенти. Иначе на мен заплата не са ми бавили. Колкото до колегите всички са много свестни и не те мачкат.

    ОтговорИзтриване