вторник, 25 септември 2012 г.

Гражданско неподчинение на работниците от „Градски транспорт”-Пловдив

25.09.2012. Работниците от „Градски транспорт”-Пловдив обявиха гражданско неподчинение, тъй като от началото на 2011 г. мажоритарният собственик Ангел Батаклиев им плаща само 60 на сто от възнагражденията, а от два месеца не са получавали никакви заплати. Гражданското неподчинение започна вчера, като в резултат Батаклиев уволни трима от работниците, нарочени за организатори на бойкота. Снощи около 19,30 ч. са били изплатени 60% от заплатите за юни. Батаклиев е заявил, че до края на днешния ден могат да бъдат изплатени 60% от дължимите пари за юли на кондуктори и шофьори, но това не устройва протестиращите.

Според стачкуващите работници на фирмата автобусите на "Градски транспорт" - Пловдив са опасни за пътниците. Поради липса на средства автобусите нямат техническо обслужване, което е редно да са прави редовно, при определен пробег. Управляваме автобуси убийци, возим хора, а не картофи, казаха те. Стачкуващите искат проверка от Държавната автомобилна инспекция (ДАИ), която да направи констатациите и да вземе необходимите мерки.

"Градски транспорт" обслужва осем от линиите на масовия транспорт в Пловдив и още толкова тролейбусни маршрута. Средната работна заплата на кондукторите е 290 лева, а на шофьорите – около 600 лева.

Работниците се заканиха да продължат да протестират, докато не получат гаранция, че ще им бъдат изплатени дължимите трудови възнаграждения.

Няма коментари:

Публикуване на коментар