сряда, 20 юли 2011 г.

Алчността на един дребен предприемач

Винаги съм смятал, че голямата експлоатация е в големите предприятия, където собствениците получават стотици хиляди, а работникът някакви мизерни пари, независимо, че той изработва всичко. Но всъщност експлоатацията може и да е на съвсем ниско ниво. Сестра ми работи в магазинче за плодове в центъра на София. Едно такова малко – никакво, но ми е споделяла, че печалбата му за месец достига понякога 12000 лева. Босът (голям бос с една работничка) я осигурява на 335 лв., а в действителност й плаща по 600. Работи всеки ден, няма събота, няма неделя. По 12 часа, като отида при нея все пренася едни щайги по 20 кг., което дори за мен е тежко.
Та един прекрасен ден сестра ми решава да си провери осигуровките. От началото на годината без да й каже, същият този работодател я осигурява на 200 лв. и 4 часов работен ден. Каква наглост от страна на дребния търговец, каква безскрупулност и безочливост! Понеже вижда, че в държавата много престъпления остават безнаказани, решил, че и той може да си прави каквото поиска. Не я пуска отпуска, защото “няма кой да работи”, също така отказва да й плати половин заплата (350 лв.), защото “парите отивали за стока” и нямал! В действителност събира за нов апартамент, в близост до идеалния център.  
Посъветвах сестра ми да отиде в Инспекцията по труда, но мога да ви кажа, че ако живеехме в някое малко градче или село, със сигурност нямаше да я посъветвам същото. Там много по-добре се оправят дребните и средни търговци, като бутнат рушвет на изгладнелите проверяващи, а проблемите на работника се задълбочават.
Написахме една жалба, че работи без почивка, по 12 часа, без отпуска, без да й дава фиш за заплатата и т.н и т.н. Наясно сме, че сестра ми вече няма да работи там., а може би и трудно ще си намери работа. Наясно сме, че ще има разправии, че може да се стигне и до съд. Но също така сме наясно, че всяко прекланяне на главата води до още по големи гаври и извращения от страна на т.нар. бизнесмени. Решихме да не търпим повече, ще се борим!!!


                                                                                  Асен Петров - ж.к. ”Младост”

3 коментара:

  1. Как може да знаете колко е печалбата на така наречения "бос"? Или това е оборота? Ама между оборот и печалба има много голяма разлика, защото ако наема му за месец е 5000лв (за търговски обект в центъра на града може би е нормална цена), като се заплатят разходите за развалена продукция, режийни и може печалбата му да е съвсем малка.

    ОтговорИзтриване
  2. Отговор от автора:

    Печалбата наистина е толкова, защото сестра ми вадеше от касата да плаща продукцията, а вечер отчиташе касата. Просто слага много голяма надценка на продукцията. Наемът му е 500 лв на месец, защото магазинчето е 5 квадрата, а стока има и извън него на лавици. Причина за неплащането и експлоатацията не е малката печалба, а алчността, както съм написал в заглавието на статията!

    Асен Петров

    ОтговорИзтриване
  3. Ааах тия "предприемачи". Тарикати на дребно са повечето, дето ако не излъжат някого просто няма да им излезе сметката - толкова им е акъла.

    ОтговорИзтриване