петък, 22 юли 2011 г.

Уволниха работник, защото искал да прави синдикат

Генчо Колев, бивш работник във фуражен завод „Росица” – Павликени, остана на улицата в деня на събранието за структура на КНСБ

57-годишен работник от Павликени бе уволнен, защото искал да направи синдикална организация във фуражен завод „Росица”. Заповедта е от 14 юни и е подписана от Любомир Лозанов, изпълнителен директор на предприятието, връчена му е минути преди да учреди сдружението. Тя е по член 328 ал. 1 т. 6 от КТ и е заради несъответствие на образованието на работника със заеманата длъжност. За Генчо Колев това не е странно, а тенденциозно, тъй като 7 години работи именно като оператор „Силози и дробилки” и има образованието в специалност „Подемно-транспортни, строителни и пътни машини”.

ПРЕДИСТОРИЯТА

Идеята да се направи синдикална организация във фуражния завод не съществува от вчера сред работниците. Тя се родила още през 2005 година, когато тонажите скочили над 6000 за месец, а заплатите не се повишавали. Постепенно вълната на недоволството се надигала, защото не им се плащал извънредният труд, работели без почивка, като само за май месец т.г. им се събират 11 работни дни без почивка.
В края на миналата година пропускателният режим в завода бил по списъци, с час на влизане и излизане. От 1 януари 2011 г. графите изчезнали, останали само подписите. Според Колев това е начин за създаване на възможност да не се контролира удължаването на работното време. Освен това, съгласно Закона за здравословните условия на труд, се избират две комисии - по условия на труд и по техника на безопасност, които трябва да се свикват на тримесечие. И това не се прави. По браншово споразумение трябва да се плаща допълнително за работа в делничен ден, неработен ден и по празници. Казвали им, че ще си ползват събраните часове като ден, но се оказва, че няма кога да се ползва. Заводът работи с малко работници, а има много работа.

СЪБРАНИЕТО

От 70 души, работещи във фуражния завод, 33-има са се подписали в учредителния протокол за 14 юни, макар че желаещите да влязат в синдикалната структура са повече. За намерението е уведомен още на 8 юни и самият работодател. Има и изпратен факс от КНСБ Велико Търново на служебния телефон на фуражния завод в Павликени с уведомление, че ще се учредява синдикална структура. На уречения ден 14 юни присъствали учредителите, синдикатите, дори председателят на независимите синдикати в земеделието. „Г-н Колев се свърза с регионалната структурна на КНСБ. Информира ни, че се нарушават правата във фабриката и хората желаят да направят сдружаване в синдикална организация, и да членуват в КНСБ. Тогава му помогнахме, пратихме му необходимите документи, обяснихме какво е положение и как трябва да се постъпи. Всичко беше уговорено, насрочихме с покана място и дата на събранието. И броени минути преди самото събрание на г-н Колев му бе връчена заповед за уволнение. Изглежда, че не се позволява да има синдикално сдружаване в завода”, смята Валентина Иванова, зам.-председател на КНСБ във Велико Търново.

РАБОТОДАТЕЛЯТ

„Нашият служител Генчо Колев е освободен във връзка с актуализиране на изискванията към заеманата от него длъжност, направени в съответствие с Националната класификация на професиите и длъжностите в сила от 1 януари 2011. Съгласно вътрешна заповед бяха актуализирани длъжностните характеристики с допълване на изискванията за образование и професионална квалификация и утвърждаване на ново щатно разписание на позициите във „Фураж Росица” ЕАД. Сформирана е комисия, която при разглеждане на изискванията за позицията „Машинен оператор силоз” реши да допълни изискването за образование. Преценката за допълнение и специализиране на необходимия образователен ценз за всички позиции в компанията е съгласувано решение и е в съответствие с вътрешнофирмени стандарти за управление на качеството”, посочи в писмо до „Борба” Любомир Лозанов, изпълнителен директор на „Фураж Росица” ЕАД. В него той посочва още, че приемането, съхранението и манипулирането на зърнените култури и фуражни компоненти е една от най-важните дейности в компанията и на това се отделя все по-голямо внимание. Затова преди предстоящата кампания по изкупуване на пшеница във фирмата актуализират изискванията към отговорните в този процес служители. Според Лозанов, заводът в Павликени е един от най-сериозните работодатели в района и продължава да разкрива нови работни места в региона въпреки кризата.

ПРОДЪЛЖЕНИЕТО

За да излезе истината наяве, Генчо Колев има намерение да търси законните права по съдебен ред. Синдикалистите от КНСБ Велико Търново също обещават, че ще го подкрепят, като го консултират с правни съвети.

Кремена КРУМОВА, в-к „Борба”

Няма коментари:

Публикуване на коментар