понеделник, 25 юли 2011 г.

Корейска работничка прекарва 200 дни в подемен кран в знак на протест срещу уволнението на 400 нейни колеги

От началото на януари жената живее на 35 м височина в знак на протест срещу съкращенията на работници в корабостроителните заводи на Южна Корея

Ким Йен-сук е член на профсъюза на работниците в тежката промишленост. Миналата година компанията „Ханджин“ за тежка промишленост и строителство остави без работа 400 души от корабостроителницата си в южния град Бусан. Това накарало жената да започне своя протест. За него тя избрала един от подемните кранове, от който преди няколко години се самоубил друг профсъюзен член. Причината и тогава била конфликт с работодателите.

Ким Йен-сук живее на 35 м височина в двора на корабостроителницата от 6 януари. Нейният дом е металната кабина на крана, а за тоалетна й служи кофа. „Много е горещо, като в сауна. Не мога да се измия. Не мога да чета, няма електричество. Но стоя тук заради работниците, които бяха съкратени“, каза тя за медиите по мобилен телефон със слънчева батерия. Протестиращата се зарече, че няма да слезе, докато ръководството на компанията не върне на работа съкратените хора.

Миналия месец в резултат от индивидуалната протестна акция на Ким Йен-сук и на стачните действията на нейните колеги профсъюзът и работодателите постигнаха компромис: по-големи обезщетения за съкратените при отказ от съдебни дела за разрешаване на трудовия спор. Една част от засегнатите работници се съгласиха на тези условия, но други продължават протестите си като настояват за работа, а не за обезщетения.

От години Южна Корея е сред страните с най-остри трудово-правни конфликти, в които не рядко се е стигало до намеса на груба сила.

livenews.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар