неделя, 10 юли 2011 г.

Зъл работодател плати с 18 кила стотинки

18 кг жълти стотинки получи за заплата шуменката Силвия Великова. Монетите от 1, 2 и 5 ст. са в 6 найлонови плика с щампа на българска банка и са на стойност 230 лв.

Жената е получила писмено уведомление с изходящ номер да вземе парите от работодателя си. Управителят на фирмата, в която работела, я поканил в офиса на фирмата си на 7 юли от 17 до 17,15 ч, за да й изплати заплатата за май.

"Отидох, подписах фиша, че съм получила парите, и изведнъж извадиха пликовете", разказа пред "24 часа" Великова.

Жената тежи 50 кг. За да прибере парите, извикала мъжа си с кола. Двамата приемат случая като унижение и тормоз. Силвия е работила там 6 г. като организатор по транспорта. Последните 4 от тях е била по майчинство с 2 от трите си дъщери.

Повод за конфликта са 2 проверки, които Великова предизвикала във фирмата. Тя търсила съдействието на НОИ и на Инспекцията по труда заради непреведени от шефа й пари.

До края на миналата година редовно получавала парите си, но от януари парите спрели.

Ревизия на НОИ установила, че фирмата неправомерно е теглила пари за платеното майчинство на Великова. Според съпруга на Силвия Александър вината е в работодателя и това е отразено в констативния протокол на НОИ. Фирмата била принудена да възстанови на държавата теглените пари с лихва - общо 3100 лв.

След изтичане на майчинството й на 1 април Великова излязла в 5-месечен платен годишен отпуск. Фирмата отказала да й го плаща, ако не им възстанови 3100 лв. Тя потърсила Инспекцията по труда и проверката завършва с предписание заплатата да й бъде платена. Парите за април получила в банкноти. За май обаче е в стотинки.

"Ще уедрим парите, макар че в банката ще ни вземат такса. Иначе трябва да ходя с раница до магазина за хляб и две млека", казва Силвия.

в-к „24 часа”

Няма коментари:

Публикуване на коментар