вторник, 5 юли 2011 г.

Пощите готвят протести срещу опитите за приватизация

Синдикатите се противопостяват срещу опитите за приватизация на „Български пощи".

Според думите на Пламен Дончев, председател на Федерация Съобщения „Подкрепа”, ако се стигне до раздържавяване на дружеството, на улицата ще останат около 4000 – 5000 души. Социалната цена обаче ще бъде в пъти по-висока, защото освен повишаването на безработицата, приватизацията ще доведе и до състояние, в което значителен процент от територията на страната ще остане без универсална пощенска услуга, категоричен е Дончев.





КНСБ и „Подкрепа" излезнаха с декларация до президента, председателя на парламента, премиера и ресорния министър, в която заявяват, че във връзка с проектите за изваждане на „Български пощи" от забранителния списък за приватизация, настояват да се изготви анализ за нуждата от продажба на „Български пощи" и дали няма да бъдат обслужени частни интереси в ущърб на държавата и работещите в компанията.

Синдикалистите настояват да се изработи стратегия, която да бъде предложена на обществено обсъждане и предупреждават, че са в състояние на стачна готовност.

Синдикалистите изтъкнаха, че миналата година „Български пощи" са приключили с печалба от 400 000 лева и това, че от началото на годината се правят експерименти и резултатите са отрицателни, не означава, че годината ще приключи със загуба. Те изтъкнаха още, че 1 млрд. лв месечно минават през български пощи и се усъмниха, че зад идеята за приватизация стоят частни интереси.

„Нито една страна от 27-те страни членки на ЕС няма такъв аналог. Навсякъде универсалната пощенска услуга е държавна", подчерта Герги Бочев от КНСБ.

Синдикалистите заявиха, че ако законопроектът не бъде изтеглен, в деня на първото му четене в пленарна зала, пощенските служители ще бъдат под прозорците на народните избраници.

В пощенските станции на територията на цялата страна вече са пуснати и подписки, в които освен пряко засегнатите работници на пощите, но и всеки, който е против раздържавяването на „Български пощи”, може да остави своето име и подпис.  Синдикалистите обявиха, че за 120 дена ще съберат 100 000 подписа срещу изваждането на „Българските пощи" от забранителния списък за приватизация.


News.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар