петък, 7 януари 2011 г.

80 живота = 1020 лв

Малко преди Нова година енергодоставчиците в лицето на ЕВН извършват поредното си престъпление. Без въобще да се замислят (както между другото правят почти всички чуждестранни, а и не само такива фирми в България), дърпат шалтера на мина "Балкан 2000 - Твърдица" ЕАД. 80 миньори остават на 2000 метра под земята, защото мината не е платила 1020 лв. за ток. Историята завършва със щастлив край, миньорите са изкарани благодарение на спасителен екип!
Всеки ден, всеки час, всяка минута дошли отвън или създадени в страната бизнесмени и техните фирми ни показват колко сме незначителни, нищожни, мизерни и как могат да ни мачкат като хлебарки, а ние само да пукаме под краката им. Те имат право: да ни унижават с мизерни заплати; да не ни ги плащат с месеци, да ни осигуряват ужасни условия на труд, да живеят като царе, да карат луксозни коли и да обикалят света със заплатите, които са ни удържали (защото не сме работили добре). А нашето право е …да работим и да мълчим.
 Не ми се мисли какво щеше да стане ако тези 80 миньори след като излязоха живи от мината, бяха отишли пред централата на ЕВН и с кирките да изравнят сградата им със земята. Разбира се, държавната машина тогава щеше да се задейства много бързо. Още преди да са стигнали до сградата, щеше да има жандармерия, която да я охранява, а екипите на всички телевизии щяха да показват как полицията героично се справя с миньорския бунт!
А къде беше държавата на 28.12.2010г., когато в студените, влажни, тъмни подземия на мините стояха 80 човека – бащи, братя, синове. Къде беше? Нямаше я! Нямаше я държавата, която трябваше да принуди ЕВН да пусне тока и ако не направят това, да ги изрита от България. Така да ги изрита, че да заплющи чак в Германия, от където са дошли. Защото е лесно да влизаш в къщите на хората, да ги унижаваш, но е трудно да влезеш в офисите на немските, австрийските, чешките, американските и всякакви други фирми, които всекидневно крадат нашия труд, нашето здраве, нашето достойнство.

                                                                          Димо Казаков

За повече информация:

3 коментара:

  1. Въпросът е какво да направим, за да няма вече "слаб народ, слаба държава". Как да преодолеем тази слабост?

    ОтговорИзтриване
  2. За пореден път чета коментар от възмутени българи, но нито веднъж не прочетох кой поема отговорността / за ЕВН е ясно, че са постъпили като идиоти/. Не съм възмутен, а ме е срам, че съм българин. Срам ме е, че забравихме Чили, а се перчим за Шенген. Дори кюрдите в Турция са по обгрижени хора.

    ОтговорИзтриване