сряда, 27 март 2013 г.

42-ма работика от Троян – на съд за „незаконна стачка“


26.03.2013. В окръжния съд в Ловеч започна съдебно дело срещу  42-ма работници от предприятието "Лесопласт" в Троян, обвинени от работодателя си за участие в незаконна стачка.
Стачка в "Лесопласт" - Троян не е имало, а всеки един от работниците е решил да не отиде на работа, категорични са самите работници, както и председателят на КНСБ в Ловеч Стоян Крачунов, съобщава БНР.
На 9 март работниците не отишли на работа, за което са наказани с последно предупреждение. След това обаче директорите решават да заведат дело, че на 9 март е имало стачка. Според КНСБ ръководството на фирмата иска от съда да обяви, че на 9 март е имало незаконна стачка.

***

Репортаж на в-к „Народен глас“-Ловеч
Общо 42 работници бяха изправени пред Окръжния съд в Ловеч, обвинени в незаконна стачка на 9 март т.г. от работодателите си. След като съдия Таня Митева даде ход на гражданското дело номер 156 /2013 г., стана ясно, че адвокатите на работниците Петър Цолов и Бисер Димов оспорват изцяло този иск като неоснователен.
Основната им теза е, че събитията през този ден не могат да се сочат като законна или незаконна стачка. Ставало дума за индивидуално решение на работниците дали да бъдат принудени да работят в ден, за който не е имало безспорен график, изтъкна адвокат Петър Цолов. Не е имало и съгласуван със синдикатите график, както е според сключения колективен договор. Дори и да се  приеме, че те са отказали да се явят на работа неправомерно, става дума за индивидуално решение на всеки един работник, за което те са получили индивидуални наказания, изтъкна защита.
По време на заседанието стана ясно, че е имало два работни (според подвикванията в залата дори три!) графика за 9 март. Първият е невалиден, вторият е важен, изтъкна адвокатът на работодателите  Мартин Петров. Както са разбрали за първия, така работниците знаят и за втория график, иначе в индивидуалните писмени обяснения работниците нямаше да обясняват, защо не са дошли на работа в събота, аргументира се адвокат Петров. Той оспори още, че всички работници са действителни членове на КНСБ и поиска доказателства. На моменти споровете между двете страни бяха доста остри и саркастични.
Толкова много подсъдими съдът в Ловеч не е виждал от бурните години след 1989, когато се приватизираше. Въпреки малката зала съдията Таня Митева допусна всички желаещи да влязат. Работниците бяха пристигнали от Троян с един автобус и десетина леки коли, имаше и симпатизанти. Това стълпновение доведе до някои неудобства. Множеството трудно възприемаше част от изказаните твърдения и апострофираше. Продължилото близо три часа заседание изясни основните позиции и прие за следващото заседание на 16 април да се представят нови доказателства.
Следствие на индивидуалните наказания всичките 42 работници са с предизвестия за дисциплинарно уволнение. Ако бъдат осъдени и за незаконно стачкуване, те могат да претърпят и парични глоби. Това се възприема като акция за сплашване на работниците, изтъкна пред журналисти синдикалистът Иван Нешев. Работниците разказаха още, че през последните месеци заплатите рязко са паднали от около 700 лв. на 500 лв. Много често работят и в почивните дни, като не се спазват графиците. За последните две години в предприятието са констатираните 15 нарушения, като 12 от тях са за осигуряване на безопасни условия на труд, изтъкнаха от КНСБ.
Все пак стачка в "Лесопласт" може наистина да има, но решението за това е взето на 13 март, съобщи Иван Нешев от КНСБ. Именно този факт е предизвикало действията на работодателя да заведе дело. От КНСБ твърдят, че ще уведомят международната организация на труда и европейските синдикални структури.

***

И един много уместен коментар от читател: Какво значи "незаконна стачка" или "незаконен протест"?! Ако законите не биват погазвани, никой нямаше да стачкува/протестира.

1 коментар:

  1. Не си губете времето да чакате съдебно решение, а направете стачка! Докато трае стачката никакви уволнения не може да има! Искайте да се отменят санкциите, да се изработи нов график, като се подчертае допълнителното възнаграждение, за допълнителен труд и да се увеличат заплатите с 30%!

    ОтговорИзтриване