четвъртък, 28 април 2011 г.

Трудовите злополуки у нас се увеличават - 94 загинали за година

Увеличават се трудовите злополуки, отчетоха от Главната инспекция по труда. По данни на Националния осигурителен институт  за година у нас са станали 3 025 инцидента по време на работа, загинали са 94 души.

Любомир Павлов остава инвалид за цял живот, а негов колега загива на място, след като кран стоварва върху двамата двутонна ламарина. Инцидентът става по време на обедната почивка в един от цеховете на врачанския военно-ремонтен завод. Оттогава Любомир е претърпял няколко операции, а делата за обезщетения в съда все още не са приключили.

Видях смъртта, да ви кажа, смърт, чернилка, от три години това виждам, и нема заспиване, нема нищо. И се опитах да го дръпна момчето и всичко приключи, него го смаза ламарината на место, мен като ме удари в десния крак и ме хвърли на два и половина метра”, разказва Любомир Павлов, 

Екип на bTV се опита да провери дали и как са се променили условията на труд във въпросното предприятие, но се оказва, че не може да влезе без разрешението на изпълнителния директор.ю

Синдикатите се оправдаха, че в такива случаи функцията им е по-скоро сигнална и  прехвърлиха топката в полето на държавата

„Държавата има лостовете да натисне този работодател много здраво и да го принуди да си изпълни ангажиментите”, каза Константин Тренчев, президент на КТ „Подкрепа".

Въпреки че трудовото ни законодателство е изцяло хармонизирано с европейското, проблем има, признаха управляващите.

„ Друг е въпросът и предизвикателството пред нас е спазването, прилагането на това трудово законодателство”, каза Румяна Михайлова, изпълнителен директор на ГИТ.

Що се отнася до Любомир, след инцидента той живее със 170 лева пенсия и едва връзва двата края. Загиналият му колега оставя три деца сирачета.

Виж видео

btv

Няма коментари:

Публикуване на коментар