сряда, 27 април 2011 г.

Синдикатите във Великотърновско

Невероятно! Марш от работа, ако правиш синдикат

Стилян НАЙДЕНОВ

КНСБ и „Подкрепа” присъстват само в бюджетните структури и големите предприятия, в малките частни фирми не ги допускат

Общо 25 000 членове в целия Великотърновски регион имат двата основни синдиката КНСБ и „Подкрепа”. Структурите обаче покриват предимно големи предприятия, както и общински и държавни звена, които са на бюджетна издръжка. В малките и средни частни фирми персоналът остава незащитен, защото ръководството не пуска синдикални структури. На пръсти се броят местата, където има такива, признават от двете конфедерации. Някои фирми даже уволняват от работа онези, които се запишат в синдикат. Напоследък случаите стават все повече, алармира шефът на регионалната структура на Конфедерацията на труда „Подкрепа” - Иван Стефанов. Според колегата му от КНСБ Димитър Григоров в региона съществена слабост във връзката работодател - работник е именно забраната за членуване в синдикат и заплахите да те изгонят за това.

Според Иван Стефанов основната функция и на КНСБ, и на „Подкрепа” е да бранят интересите на персонала пред ръководството. Синдикатите преговарят за колективни трудови договори, които защитават работниците, правят уговорка за допълнителни екстри, включително отпуски, реално заплащане на извънреден труд и т.н. и бранят стремежа на работещите за по-добри условия на работното място.

Тези бонуси са доста добре уредени в държавните и общински структури, което прави синдикатите по-нужни в частния сектор. Там обаче и КНСБ, и „Подкрепа” имат символично покритие.

„Вече втори месец в „Битова електроника” нямаме синдикат, там не останаха работници, тръгнаха си и наши членове. Запазихме структура в „Елмот”, където се намесихме и в плануваните масови съкращения. Сега ситуацията е овладяна. Доста добри позиции имаме в „Захарни заводи”, „Свилоза” и „Аркус”, поясни Иван Стефанов от КТ „Подкрепа”.

СТРУКТУРАТА, КОЯТО НАБРОЯВА НАД 3500 ЧЛЕНОВЕ, Е ОВЛАДЯЛА ДЪРЖАВНИ ФИРМИ КАТО БДЖ, СИСТЕМАТА НА ОБРАЗОВАНИЕТО И ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО.

На територията на Велико Търново обаче в повечето предприятия няма синдикати, заплатите се дават с различни ведомости, извънреден труд не се заплаща, а хората се осигуряват на минималния праг с фиктивни позиции.

Гордост за „Подкрепа” е солидното присъствие в „Аркус”, а най-масово членство е регистрирано в община Лясковец, изтъква областният лидер. Предимството да си синдикален член наскоро са усетили в павликенското дружество „Балканкар Заря”. Тук вече на работа са останали само стотината представители на „Подкрепа”, докато останалите са били освободени.

Малко над 20 000 членове наброява другият основен синдикат. КНСБ държи идентични позиции и покрива целия регион в сферите на здравеопазването и образованието, каза лидерът на конфедерацията Димитър Григоров. Техни структури защитават интереса на работниците в големи фирми като „Свилоза”, „Захарни заводи” и т.н.

От КНСБ обаче също признават, че нямат влияние в малките и средни фирми. Един от големите местни работодатели – „Нова Текс”, където на щат са неколкостотин човека, няма синдикат. Същото се отнася и за десетките дружества в шивашката индустрия. Невъзможно е да се направят структури в компании с персонал под 10 човека. Причината е изискването от поне 5 души синдикалисти за всяка организация по места.

Как се прави синдикат

Инициатива за създаване на синдикална организация може да предприеме всеки работник или служител, или група работници и служители в едно предприятие, осъзнали необходимостта от сдружаване с оглед защита на техните права и интереси. Основната цел и предназначение на тази организация са защита и представителство на непосредствените трудови и осигурителни права и интереси на нейните членове. Минималният брой на членуващите в една синдикална организация е петима души. Основният документ за нейното легитимиране е протоколът от учредителното събрание, който трябва да съдържа някои задължителни атрибути. Синдикалната организация сама определя броя на членовете на своето ръководство. Под синдикално ръководство (съгласно т. 6 на параграф 1 от допълнителните разпоредби на Кодекса на труда) се разбират председателят и секретарят на съответната синдикална организация. Ето защо, когато синдикалното ръководство включва повече от двама души, се препоръчва да бъдат избирани един председател и секретари, отговарящи за различните направления на синдикалната дейност, за да могат всички те да бъдат защитени при евентуално уволнение.

Сайт хвали и плюе българските работодатели

Специализираният сайт http://www.bgrabotodatel.com/ прави класации за най-добрите и най-мразените български работодатели и техните фирми. Всеки кандидат за работа в тях може да намери тук мнения на бивши и настоящи работници.

Подобни сайтове са доста популярни в чужбина, но вече започват да се правят и у нас.

www.borbabg.com

1 коментар:

  1. Не е никак невероятно - това е повсеместна практика!
    Автономен работнически синдикат

    ОтговорИзтриване