понеделник, 12 декември 2011 г.

18 работници – роми протестират в Дупница за неизплатени заплати

18 роми, работещи на граждански договор в парк “Рила”, вчера (9.12.2011) стояха до обяд пред вратата на кмета на община Дупница Методи Чимев в очакване да си получат заплатите за последните четири месеца. Те са работили по поддръжката на парка, но не са получили трудови възнаграждения, които са средно по 250-260 лева на месец. На някои от тях не са внасяни и осигуровките в НОИ за 18 месеца и не могат да ползват медицински услуги.

Заместник-кметът Крум Милев ги попита защо не са си търсили парите от предишния кмет Атанас Янев, а идват сега. От един месец сме на власт, откъде да ви намерим пари? - попита Крум Милев.

Циганите в един глас заявиха, че не ги интересува кой е кметът, искат си заплатите, тъй като от 3-4 месеца са на вересия и вече не им дават дори и хляб.

Последния ден на управлението на Атанас Янев, когато сдаде поста на Методи Чимев, всички бяхме тук. Атанас Янев каза пред Методи Чимев и пред касиерката, че е оставил пари в касата, само трябва да ни ги изплатите и оттогава чакаме. Идваме при Методи Чимев, той ни казва: Елате на следващия ден. 3-4 дни не можем да се доберем до никого от управата, твърдяха ромите.

Работникът на граждански договор към общината Ибрям Ахмедов от името на протестиращите заяви: Не може да ни мотаят с дни по кабинетите и да се молим, нека някой от управляващите да ни приеме и да ни каже: Ще ви дадем парите след месец. Но наистина да е така, тогава няма да стоим по цял ден в общината. Изнемогваме. Оказа се, че на мен не са плащали осигуровките за 18 месеца. Ей сега ще се обадя по телефона и 300 цигани ще окупират общината, но не искам по този начин да си получим възнагражденията за 3-4 месеца, които са между 1000 и 1200 лева. Никой не ни е казал дали са ни продължени гражданските договори, или не, а някои от нас продължават да ходят да работят. Само последните 3 дни не сме ходили на работа, тъй като си чакаме парите в общината, заключи Ибрям Ахмедов.

Работниците споделиха още, че имат да получават и по 11 заплати от пернишката фирма “Фордс”, която се грижеше за озеленяването на Дупница по времето на управлението на Атанас Янев. Тези пари вече ги прежалили, тъй като нямат надежда да ги получат. Надяват се сега да си получат заплатите за последните 3-4 месеца.

struma.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар