понеделник, 18 април 2011 г.

Интервю с работник в БДЖ: „Абсолютно целенасочена политика унищожава железниците”

Като какъв работиш в БДЖ и от кога?
Машинист съм. От 1989 г.

Какви са условията на работа?
Трагични. Локомотивите издишат. По-новите са от Чехословакия и са набор 82, а има и от 1971-ва в движение. Само по късите линии има по-нови локомотиви. За старите няма резервни части, ако някой стигне до ремонт – директно се спира от движение. Преди ремонти се правеха в ЖП завода до Централна гара, но него го няма от 5 години. Поне старите локомотиви не са опасни.
Иначе дълго нямаше ваучери за храна, но след стачката ги върнаха. По 72 лв на месец. Работно облекло дават, но е некачествено, къса се, а и се бави заради обществените поръчки.

Март месец имаше стачка. Какви бяха причините?
В последния момент са събрали работниците и са им казали, че ще се стачкува. Никой не е виждал договора на Световната банка, не се знае точно какво пише в него. Носи се слух, че парите от СБ вече са дадени, но са пренасочени към софийското метро. Проблемът с железниците идва още от разделянето на НКЖИ (Национална компания железопътна инфраструктура) и БДЖ. Разделиха ги, за да може да се сложи ръка на печелившите товарни превози. Сега можеш да си направиш частен превозвач – вече има такива. А БДЖ няма ресурс за товарни превози заради затварянето на „Кремиковци”. Преди имаше товарни линии до Бургас, Лом и т.н. Пътническите са нерентабилни – те имат социална функция, защото поддържат евтини цени на билетите. Затова и не се приватизират. А инфраструктурата е държавна. РСВ (ресторанти и специални вагони) беше печелившо, но го дадоха на концесия с минимален наем за БДЖ. От 2005 г. го няма; останаха само бюфети към БДЖ и така е по-добре, защото се поддържат нормални цени. 

Какво постигна стачката? Доволни ли са от резултата работниците?
Стачката беше за административните работници. Защото всички останали са съкратени до минимум и ако ще махат още хора трябва да е от администрацията. Много от машинистите дават допълнителни смени, защото няма достатъчно хора. То няма вече накъде да се съкращава, но всичко е възможно. Съкращения масови не е имало в БДЖ, правеха се по „естествен” път – когато някой се пенсионира мястото му се закрива.

Как се стигна до това състояние на БДЖ?
До 1997 г. имаше железници. След това инспирираха стачка на машинистите за по-големи заплати и после заведоха дела, че стачката била незаконна.Синдикатът беше неподготвен. Тогава имаше масови съкращения на машинисти, уволнения, отмениха влакове, за да се насочат пътниците към автобусите. Тогава всичко беше зад Костов и беше много неподходящ момент за стачка. Всичко се обърна срещу нас. От 1997 г. БДЖ тръгна надолу. Абсолютно целенасочена политика за унищожаване на държавните железници на Костов. Частниците имаха интерес – разви се автобусния превоз. БДЖ е много по-безопасен превоз от автобусния. С години не дава нито една жертва. Има и предпазване от човешка грешка. Например на линията София-Бургас има система, която следи машинистите да не превишават скоростта, да не минават на червено и т. н. Но на никой не му пука.

Какво мислиш за официалните синдикати?
Като цяло в България няма синдикати. Играят ролята на балансьор между работници и шефове. То не само за БДЖ, но все пак имат някаква функция. Аз работих няколко месеца при частник и видях колко е важно да има синдикат. Колкото и да е, в БДЖ синдикатите сигнализират за заплати и т. н., има към кой да се обърнеш за помощ ако те уволнят. В момента да работиш в БДЖ си е сигурност. От няколко години дават и заплати, и аванси навреме.

Твърди се, че БДЖ е нерентабилно. Така ли е?
Няма такова нещо като рентабилен национален превозвач. Във Франция, или където щете, навсякъде се дотира от държавата. Товарните превози са рентабилни, но са частни. Така е в целия ЕС. А пътническият превоз си е социален – има карти с намаление за ученици, пенсионерите и депутатите.

А депутатите възползват ли се от намаленията си в БДЖ?
Само веднъж съм виждал. 1991 г. се засякох с една депутатка и тогава разбрах, че  те нямат никаква представа от какво имат нужда хората.

Как според теб може да се подобрят условията в БДЖ и предприятието да бъде вдигнато на крака?
Ако се използва този заем от СБ за нова техника, но проблемът не е в БДЖ. По-лесно можеш да купиш вагони, но инфраструктурата е много зле и е трудна за възстановяване – железен път, контактна мрежа и т. н. А за дълговете на БДЖ може само да се гадае кой как е източвал и крал. Никога няма да се намерят виновните. Преди 10-ина години горя архива на БДЖ. Ясно е, че някой си го е запалил, имал е интерес. Защото сега и да кажеш „ти си крал” на някой, той ще каже „няма доказателства”. Игра на много високо ниво е това.
Аз съм за възстановявнето на малките спирки – те се разрушиха, разграбиха ги. Вместо да ги дадат на хората от селата да си ги поддържат...

Каза, че БДЖ е много безопасен превоз. Какво мислиш за катастрофата при Кардам?
Мога само да кажа, че колегите не са виновни. Някои подозираха терористичен акт заради високата вдигната температура, но не доказаха нищо. Съвсем възможно е да е умишлен палеж. Буквално за 5 минути е станал пожара. Машинистите са направили всичко възможно – влакът има 1 минута спирачен път, възможно най-бързо са отделили горящите вагони. Странен е този пожар. По същия начин една електричка до Пловдив беше изгоряла – гори отгоре, а отдоу – не.

Мислиш ли, че работниците могат да направят нещо?
Категорично не. Всеки се е затворил и на този етап не виждам да могат да се обединят.

Има ли млади хора в БДЖ?
Ох, има, ама това е друга тема...

Няма коментари:

Публикуване на коментар