петък, 29 април 2011 г.

Честит 1 Май на всички трудещи се хора!



РАБОТНИКЪТ

Христо Смирненски


Когато в ранна утрин изток се топи
в море от пламък златоален -
върви той редом с бледоликите тълпи
и сам пламти от гняв запален.

Под тежките му стъпки каменния град
изтръпва и намръщен се събужда
и улиците бликат своя вик познат -
викът на многолика нужда.

Ала сред бръчките на мрачното чело
не тиха скръб е начертана -
днес в тях закърмя се великото дело
и буреносната закана.

Днес няма вече роба свит и примерен,
отпуснал немощно ръцете:
това е новий Прометей, освободен
от игото на боговете.

През ранните зори на новия живот
пристъпя той с походка дръзка
и пред потъналия в мрак човешки род
рубинени огньове пръска.

2 коментара:

  1. Да Им е честит 1-ви май. Да са Им честити: яхтите, именията, хотелите, Да Им е честит 1-ви май. Да са Им честити: яхтите, именията, хотелите, заводите, стадионите, телевизйте,вестниците, радията, мините, електроцентралите, банките и страданията на един народ! Да са им благословени червените бабички и рокерите! Да са им простени концлагерите, бригадите, безчинствата, кражбите, националните катастрофи, купонните системи, пирамидите, газопроводите, изсичането на горите, заменките, сараите, стрелбата по уиците, пенсионите фондове, здравните фондове и какво ли още не!

    Да Ви е Честит и на Вас 1-ви май - "Роби на труда"! Да Ви е честита и Топлофикация и ВиК и енергото и най-високата безработица и най-ниските заплати и най-високите цени и несвършващите кризи и отпадъците в храните! Да са Ви честити и чалгите и кича, и липсата на критерии за добро и зло! Да Ви е честито и здравеопазването и лекарствата и ниските пенсии! Да Ви е честита годишнината от Чернобил - и не забравяйте - цигарите са опасни за Вашето здраве!
    И когато утре отидете на "националния митинг - протест" не забравяйте да си вземете по една пържола от ... муфлоните дето са отстреляли Вашите любими ... ловци!
    И ако някой от Вас погрешка запали някоя свещ в някой храм - да се огледа дали свещенника не е му е другар, защото дори на надгробните камъни там между Христовите кръстове слагат петолъчния символ на дявола.

    Да Ви е честит празника и на Вас саирджии! Може би вече сте си платили "топлинните загуби" и интернета, и имате по някое "промоционално" кебапче на трапезата! И може децата Ви дори да се измъкнат от тинята - ако ги приемат в Шенген!

    ОтговорИзтриване
  2. В грешка сте - това е блогът на "Работнически глас", а не сайт на БСП.

    ОтговорИзтриване