понеделник, 4 април 2011 г.

Работнички от Попово си търсят правата



Съкратени работнички от фалирал хипермаркет в Попово се оплакаха в редакцията на "По света и у нас", че не са получили последната си заплата и полагащите им се обезщетения. За некоректния работодател те сезирали Районната прокуратура в града и Главната инспекция по труда.

Магистратите отказали да се занимава с трудовия спор, а след нашата намеса инспекторите започнаха бърза проверка. Собственикът на фирмата "Победа био" не отрича, че дължи пари на работничките, но приема да плати само заплатата и то при условие, че те си оттеглят жалбата. Репортаж на Денислава Атанасова и Кольо Колев.

Тези шест жени започнали „битката" с некоректния си работодател, след като два месеца слушали само голи обещания. Магазинът, в който са работили, е затворен от Нова година. Част от персонала вместо пари, доброволно е взел стока. Жените обаче, настояват да получат последната заплата, обезщетението при съкращение и парите от неползван отпуск за две години.

Миглена Маринова:
- Те казваха днес, утре, другата седмица, ние ще ви се обадим и така. Времето на обещанията и на чаканията свърши.
Светла Илиева:
- Имаме да вземаме средно на човек по 1200 лв.

След като жените започнали да търсят правата си, бившият им работодател се съгласил да плати само заплатата по ведомост и то ако оттеглят жалбата.

Светлана Чернева:
- Няма да си оттегля жалбата, аз съм с колектива – трябва да се борим докрай. В България трябва да има ред и дисциплина, всеки трябва трудовото право да го спазва.

Работодателят Стефан Петков отказва да плати дължимото с мотива, че при затварянето на хипермаркета липсвали стоки.

Стефан Петков, собственик на „Победа био" ЕООД:
- В края на краищата в едни бъдещ процес, в които те ще си търсят правата за бъдещо неизплатено трудово възнаграждение, фирмата естествено ще си направи насрещния иск за липсите. При ревизията, която се направи при затварянето на обекта се установиха липси в размер на 9 000 лв.

Галина Градинарова, директор на Инспекция по труда - Търговище:
- В случая работодателят не е представил доказателства, че е констатирал такива липси. При положение, че са прекратени трудовите правоотношения, работодателят няма право да ги удържа от дължимите трудови възнаграждения, както и от обезщетенията на работниците."

Трудовите инспектори са съставили акт на работодателя в срок до 7 март да изплати дължимите суми. Ако това не се случи, жените са готови на съдебна битка. Шансовете да я спечелят са големи. На практика обаче, фирмата едва ли ще им изплати парите, защото тя е ипотекирана и първи на
опашката са банковите кредитори.

bnt.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар