петък, 18 март 2011 г.

Протест на металурзи от ОЦК-Кърджали


Металурзи от Кърджали протестираха на 17 март 2011 срещу подготвяните масови съкращения в най-старото металургично предприятие на страната. Ръководството на Оловно-цинковия комбинат вече е задействало процедурата за масови уволнения, като от средата на април без работа ще останат над 350 души.
Металурзите носеха плакати „За хляба, за ОЦК – до край” и „Господин премиер, ОЦК е Кърджали”
Организатор на митинга, който се състоя пред областната управа в Кърджали, бе Националния синдикат „Защита". „Не може държавни чиновници, които не знаят какво е цинк и олово, да тръгват с лека ръка да унищожават един завод, който 50 години е давал хляб на Кърджали. Хора като областната управителка, местната депутатка, които не са наясно с проблема, а създават само проблем, да вземат да замълчат и да поемат някаква отговорност по най-бърз начин този проблем да бъде решен", каза пред металурзите лидерът на „Защита" Красимир Митов.
Министерството на околната среда постави ултиматум на собствениците на предприятието, че ако бъде регистрирано още едно обгазяване на Кърджали със серен диоксид, оловното производство ще бъде спряно. От предприятието са внесли в екоминистерството програма с конкретни мерки за решаване на проблема със замърсяването, но досега по нея няма отговор.
За да прекрати замърсяването на въздуха в Кърджали, Оловно-цинковият комбинат ще спре производството на олово. Това ще доведе до уволнение на работниците там, както и в част от поддържащите комбината звена. Според металурзите без препитание ще останат над 350 семейства.
Анни Георгиев, КТ "Подкрепа": "Хората отиват навън и на никъде. Навън и на никъде."
БНТ: "Ще може ли да си намерите работа в Кърджали?"
Анни Георгиев, КТ "Подкрепа": "Не, в Кърджали не. И в чужбина даже няма работа."
Спирането на завода ще затвори цялото предприятие, защото производството на олово и цинк е свързан процес. Така над 1000 души ще излязат на борсата, твърдят от синдикатите. Те недоумяват защо при осигурени инвестиции екоминистерството не дава отговор по предложената от комбината програма за намаляване на вредните емисии.
Красимир Митов, НС "Защита": "Аз мисля, че екоминистерството, както и правителството, единственото нещо, от което имат интерес, е заводът да работи. При положение да допуснеш едно работещо предприятие да излязат тези хора и да бъдат в тежест на бюджета, това не е държавническа политика, това е просто някаква безотговорност."
От началото на годината в Кърджали са регистрирани 23 обгазявания със серен диоксид. Според ръководството на металургичното предприятие, екологичните проблеми ще бъдат решени с изграждането на изцяло нов цинков и оловен завод.
бнт.бг




Няма коментари:

Публикуване на коментар