вторник, 15 март 2011 г.

Ескалира напрежението в "Градски транспорт"-Пловдив

Напрежението в "Градски транспорт" Пловдив ескалира заради неплатени заплати и в понеделник (28.02) е възможно шофьорите да излязат на протест, прогнозираха лидерите на двата синдиката в Пловдив- КТ"Подкрепа" и КНСБ, Атанас Кръстев и д-р Татяна Миран.

Според тях собственикът на превозваческата фирма Ангел Батаклиев дължи над 420 хиляди лева на работниците, като заплати не са плащани и в другата му превозваческа фирма "Транс-сити".

По думите им Батаклиев не само възпрепятства синдикалната дейност в предприятията си, но и неправомерно е уволнил и двамата председатели на синдикалните секции, за което след изтичане на двумесечния срок ще бъдат заведени дела. Д-р Миран поясни още, че при извършената съвместна проверка от синдикатите и Инспекцията по труда е установено, че към момента работещите получават само 60% от трудовите си възнаграждения.

Тя е категорична, че във фирмите не се спазва трудовото законодателство и системно работниците се лишават от привилегии, които им се полагат по кодекса на труда или са включени като клаузи в колективния трудов договор.

По думите й неправомерно шофьорите и кондукторите са принуждавани всяка сутрин да подписват декларация, че при извършване на определени нарушения ще бъдат санкционирани с 50% от възнаграждението си, дисциплинарно уволнение и търсене на съдебна отговорност, което отново е нарушаване на трудовото право.

plovdiv24.bg

Припомняме за протеста на пловдивските шофьори през 2009 г.:



Няма коментари:

Публикуване на коментар