четвъртък, 11 октомври 2012 г.

Предупредителна стачка в текстилен комбинат "Вратица"-Враца

С възгласи "Искаме парите си" и "Мениджъра вън" работниците от врачанския текстилен комбинат "Вратица" излязоха вчера (9 октомври 2012) на едночасова предупредителна стачка. Протестиращи бяха основно членове на синдикалните организации КНСБ и КТ "Подкрепа". Масовата протестна вълна беше заради неизплатени трудови възнаграждения на наетия персонал, липса на работно облекло и неприемливото отношение на ръководството към тях. По-конкретно трите основни искания на служителите на текстилната фирма са незабавното изплащане на пълния размер на месечните трудови възнаграждения до месец август тази година включително, подновяване на конструктивни и ефективни преговори за сключването на колективния трудов договор в предприятието и в срок до един месец да се предостави работно облекло на работниците и служителите във "Вратица".
Последните преведени пари на текстилните работници са за месец юли. Те възлизат едва на 70 процента от възнаграждението им при условие, че голяма част от персонала на фирмата получава минимална работна заплата. От месец юли миналата година ръководството на дружеството не е изплащало и парите за храна, въпреки че са заложени в действащия тогава Колективен трудов договор. Най-фрапантното е, че в момента в текстилния комбинат "Вратица" вече не съществува Колективен трудов договор, тъй като след изтичането на срока на стария, директорът категорично е отказал да подпише нов. "В момента се водят преговори за подписването му, но напредък все още няма.", заяви лидерът на КНСБ във "Вратица" Камелия Митева.
"Работниците от текстилната фирма не са взимали трудови възнаграждения от 3 месеца. Те вече са на ръба на мизерията. На всичкото отгоре изпълнителният директор Илия Кьосев иска в разрез с Кодекса на труда да премахне класа за прослужено време и да ореже още повече заплатите на хората. Всичко това е в пълен разрез със закона. Той е категоричен, че ще изплати заплатите на служителите си едва, когато във фирмата има пари. На нашите искания е написал един отговор - с такъв нагъл и безапелационен тон, че всички трябва да участват в излизането от кризата, тоест да се съгласяват да нямат заплати, а неговата заплата е 5-6 хиляди лева и той продължава да си я взема.", заяви пред вестник "Зов нюз" синдикалният лидер на КНСБ във Враца Мила Иванова.




От КНСБ са изпратили шеста поредна сигнална записка за нередностите във "Вратица" до "Инспекция по труда". От там е даден последен срок до края на месеца да се изплатят възнагражденията.
В петък ще се проведат поредните преговори между синдикалните организации и изпълнителния директор на "Вратица" - Враца Илия Кьосев. Ако не се стигне до конкретни споразумения синдикалната организация ще подаде заявление за ефективна стачка.
***
С масов протест на работници започна работният ден в шивашкото предприятие Вратица във Враца. Повече 100 работника излязоха на предупредителна стачка пред завода с искане за изплащане на дължимите им възнаграждения. Работниците са твъдо решени да постигнат целите си и дори да излязат на ефективна стачка. Някои са готови и да напуснат.

ZovNews.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар