вторник, 30 октомври 2012 г.

Видинчани работят за робовладелци


Трудът на видинчани е най-ниско платеният в България и това прокуди хиляди граждани да обгрижват заможни баби в чужбина например. Заради липсата на перспектива населението на Видин прогресивно намалява. Ако през 2005 г. тук са живели 63 560 души, през 2001 г. те са 57 171, а през 2011 г. - 48 071.
Последните отчайващи данни сочат, че средната работна заплата в региона е 464 лв., а най-ниско е платен трудът на хората в сферата на хотелиерството и ресторантьорството - 257 лв. Масово жителите на дунавския град са принудени да работят на минимална заплата, а в немалко случаичастници се изживяват като робовладелци и не плащат с месеци дори и дължимите жълти стотинки на работниците си.
“Няма къде да отида. Собственикът ми е казвал: На който не му харесва - вън”, сподели продавачка в магазин за дрехи. Жената се разписва на минимална заплата, но и нея получава със закъснение с редовния аргумент: “Не си изкарала оборот!”
Тази жена, пожелала анонимност, както и множество други като нея обаче не смеят да се оплачат в Инспекцията по труда или да заведат дело срещу некоректния си работодател. Не виждат смисъл. В немалко случаи дори и засечени нарушения с издадени наказателни актове падат в съдебна зала, сочи съдебната практика. В едно от тях при проверка на Инспекцията по труда-Монтана в хранителен магазин във Видин е засечено, че продавачката работи две смени наведнъж, т.е. на ден й се връзват не 8, а 15 часа работа: от 7 до 15 ч. и от 15 до 22 ч. Собственикът е отнесъл глоба от 300 лв., които впоследствие съдът е намалил на скромните 100 лв.
Чрез е-борсата и сайтове в интернет “Труд” потърси работа за човек със средно образование. В 99,9 % от предлаганите места заплащане не бе обявено. Единствените две позиции бяха за продавач-консултант с поредица от изисквания - от професионални умения до актуална снимка, за заплата от 300 до 380 лв.
Вторият избор е за готвач с още по-широк диапазон на заплащане - от 300 до 500 лв.

ЛЮДМИЛА СТАНКОВА, в-к „Труд“

Няма коментари:

Публикуване на коментар