петък, 1 февруари 2013 г.

Работници на Peugeot окупираха завода в Олне



Стотици заети в предприятието спряха производството в опит да се противопоставят на предстоящите съкращения

16.01.2013. Стотици работници на Peugeot Citroen окупираха планиран за продажба завод и на практика спряха производството, предаде АП.

Работниците се противопоставят на планираните съкращения на автомобилната компания, която изпадна в сериозни затруднения в последните месеци. Фабриката в Олне е в центъра на битката за бъдещето на най-големия автомобилен производител във Франция. През миналата година от компанията обявиха, че планират да съкратят около 8 хил. работни места и да затворят завода, за да се опитат да подобрят конкурентоспособността си на вече силно стеснения европейски пазар.

Синдикатите съобщиха, че над 300 работници от предприятието са спрели цялото производство.

Кризата в Олне идва в лош момент за френското правителство, което се опитва да се договори с бизнеса и синдикатите за мащабна реформа на пазара на труда. Ако се стигне до споразумение, фирмите ще могат по-лесно да освобождават служители и да намаляват работното време, както и се съкращава времето за обжалване на съкращения.

Правителството на президента Франсоа Оланд определи споразумението като историческо и се надява, че то ще помогне за понижаването на безработица във Франция, което вече надвишава 10 на сто.

Европейската автомобилна индустрия е изправена пред големи трудности в момента, като огромен брой непродадени автомобили залежават в складовете, а редица производствени линии изобщо не функционират. Регистрациите на нови автомобили в Европейския съюз са намалели с повече от 16 на сто през декември, в продължение на тенденцията на спад, сочат данни на Европейската асоциация на автомобилните производители.

Анализатори смятат, че производителите на автомобили ще трябва да затворят някои предприятия, за да възстановят рентабилността си, както се случи в САЩ. Усилията за съкращаването на заетата в автоиндустрията на Франция работна ръка обаче срещат сериозна съпротива.

Дори правителството на Оланд първоначално не прие плана за преструктуриране на Peugeot. По-късно обаче мнението на управляващите се промени и те предложиха спасителен кредит на компанията.

Конкурентът на Peugeot Renault, който се справя една идея по-добре, също се изправя пред натиск от съкращения. Компанията обяви, че планира през следващите три години да намали със 7 500 души работната сила чрез предсрочно пенсиониране на част от заетите.

Развръзката: Апелативният съд във Франция спря мащабните съкращения в Peugeot

29.01.2013. Френският апелативен съд уважи иска на синдиката CGT и спря плана за преструктуриране на Peugeot Citroen, който предвиждаше мащабни съкращения, предаде АФП.
Решението на съда дойде в момент, в който френските автомобилостроители и синдикатите започнаха тежки преговори за бъдещето на предприятията, отбелязва информационната агенция.
investor.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар