понеделник, 4 февруари 2013 г.

Обвиниха работници в подпалване на цех заради неизплатени заплати



01.02.13. Трима работници на собственика на опожарения цех за преработка на дървесина – Сабри Манчев от гърменското село Горно Дряново, ден след страховития пожар са уличени в умишлен палеж и са задържани в ареста на РУП – Гоце Делчев.

Единият от тях е първи братовчед на Сабри Манчев – Исмен Манчев. Другите двама са Исмаил Лекин и Сюлейман Ходжов. Тримата са задържани снощи с полицейска заповед за 24 часа. В хода на разследването ще бъде поискано удължаване на мярката за събиране на доказателства, че именно Манчев, Лекин и Ходжов са драснали клечката на бизнеса на работодателя си.

По неофициална информация палежът е заради неизплатени заплати и големи дългове от страна на Сабри Манчев и баща му Ибрахим Манчев, прочул се с източване на големи суми пари от банкови сметки на местни хора по време на работата му като началник на пощенския клон в Горно Дряново.

Очевидци на огнения инцидент разказаха, че тримата задържани работници на Сабри Манчев били първи на мястото на пожара и дори първи се включили в гасенето на пламъците.

Друг любопитен момент около големия пожар в селото е, че Ибрахим Манчев разбрал, че е изгорял цехът на сина му и на баджанака му Шукри Римов чак сутринта на следващия ден, когато близките му съобщили новината.

Въпреки задържането на тримата заподозрени, работата по случая продължава, тъй като 90 % от разследването водят до заключение за умишлен палеж, съобщиха криминалисти. 

Хората от Горно Дряново все още поддържат двете хипотези, че именно бащата и синът са подпалили цеха си или че това е дело на техни работници заради дължими суми. 

„До Нова година Сабри Манчев и баща му обещаха да се разплатят с хората, но това не стана. Имаше техни работници, които изкараха празниците без една стотинка. Двамата дължат пари на много жители на селото. Не са върнали на никой от кредиторите си парите, които са взели като кредити за явяване на търгове за добив на дървесина“, твърдят запознати с финансовото състояние на бизнесмените Манчеви.

По техни думи бащата и синът дължали между 3 и 10 000 лева на десетки семейства само от Горно Дряново. Отделно имали да дават пари и на роми, наемани да секат дървесина и да вършат друга работа в цеха им. Тези суми били извън обраните спестявания на местни жители чрез фалшифициране на документи и извън откраднатите пари от касата на пощенския клон в селото, на който до преди месеци началник бе именно Ибрахим Манчев.

Съмненията са, че за да си платят част от борчовете към работници и кредитори, Ибрахим и Сабри Манчеви са инсценирали обира на 10 000 лева от пощата, както и са посегнали на влоговете на хората.

Съседи на семейство Манчеви коментират, че у тях не се готви, а се поръчва редовно храна от скъпи ресторанти в Гоце Делчев и курорта Огняново, доставяна с таксита.

Вчера цялата изгоряла техника от опожарените два цеха за обработка на дървесина беше извадена и почистена от отломките след големия пожар. Нанесените щети възлизат на стотици хиляди левове.

В селото вече е възстановено и електрическото захранване, което бе прекъснато след пожара.

Както ИНФОМРЕЖА писа, два съседни цеха за преработка на дървесина и построени на калкан на входа на гърменското село Горно Дряново бяха опожарени миналата нощ. Цеховете са собственост на Сабри Манчев и на Шукри Римов, който е кметски наместник на с. Ковачевица и баджанак на Ибрахим Манчев.

При огледа на следователи и криминалисти бе установено, че пожарът е тръгнал от цеха на Сабри Манчев, след което пламъците обхванали и съседния цех на Римов.

Благодарение на бързата намеса на местни жители и пристигналите огнеборци с противопожарна техника бяха спасени намиращите се в съседство селскостопански постройки и плевни, пълни със сено.


infomreja.bg
 

Няма коментари:

Публикуване на коментар