сряда, 8 януари 2014 г.

Столична община нехае за лошите условия на труд в „Столичен електротранспорт“Липсата на приоритетно развитие на обществения транспорт в столицата рефлектира върху служители и пътници


Служители на „Столичен Електротранспорт” изпратиха писмо на нашата електронна поща с молба за съдействие и подкрепа.
Оплакванията на служителите са разнородни и доста смущаващи. Едно от тях е, че няма т.нар. „персонални коли” за нощните и първите смени. Придвижването е изцяло за сметка на ватманите и шофьорите. Дирекция „Транспорт” и Столична община не отпускат средства за таксита, а служителите са принудени да се комбинират за превоз с лични автомобили.
Те свидетелстват и за нарушения на трудовото законодателство: „Многократно се случва да работим 3-та смяна и се прибираме по домовете си в 3 часа през нощта. А на следващия ден ни пишат 2-ра смяна, която почва от 12 часа. По този начин нямаме осигурена 12 часова почивка, а ни е забранен престоя в депото и за тези часове не можеш придобиеш адекватност за работа.”
И още:  
„Условията за работа стават все по-невъзможни, договорите се подписват без каквото и да било обсъждане м/у служители, синдикати, компания и община. Търсят се постоянно предпоставки за налагане на глоби и санкции, които надхвърлят надницата за която работим на ден - около 40лв., в зависимост от часовата заработка. А за най-малкия нередовен курс, често пъти не по наша вина (заради задръстванията) се налага глоба на километър, което ще надхвърли многократно надницата ни. Това влиза в сила от нова година.
Ватманите и шофьорите на тролейбуси изразяват опасението си, че по този начин ще бъдат превърнати буквално в крепостни селяни: „Никой не се съобразява,че имаме нужда от почивка и това касае сигурността на хилядите пътници.”
Друг сериозен проблем, който всички пътуващи с обществен транспорт в София забелязват, но притеснява и служителите на „Столичен Електротраспорт” е, че: разписанията се правят така, че няколко линии да минават по едно и също време (примерно,трамваи с номера 1, 6, 7, 8, 10 минават по едно и също време, така от 2-рия пореден насетне, вече не може да бъдем по разписание, а отделно пътниците после чакат по повече време).”
Гражданска инициатива за обществен и релсов транспорт настоява Столична Община, зам. кметът по транспорта и отговорните служители да дадат обяснение на поставените казуси и защо липсва диалог със служителите в обществени дружества, които би трябвало да се управляват прозрачно и в интерес на пътуващите и служителите и за увеличаване на дела на обществения транспорт в София.

Няма коментари:

Публикуване на коментар