вторник, 23 декември 2014 г.

Чужди работодатели пренебрегват българските празници

Безспорен е фактът, че когато човек търси работа, трябва да бъде изключително внимателен. Също така е безспорен и фактът, че голям брой чужди фирми са навлезли в страната ни и осигуряват трудова заетост на българите основно заради евтината работна ръка.
Сравнително по-високото заплащане и по-добрите условия обаче носят след себе си ред препятствия пред наетите български служители.
Един от основните проблеми, с които се сблъскват работниците, е, че работодателят чужденец пренебрегва официалните български празници и работниците са принудени през тези дни да бъдат на работното си място, вместо да се приберат в домовете си и да бъдат заобиколени от семействата си.
Абсурдното в случая е, че чуждите шефове зачитат официалните празници на страните от Европейския съюз и осигуряват почивни дни за служителите си. Това съобщи председателят на Комисията за защита от дискриминация (КЗД) Ана Джумалиева за „Новинар“. По думите й в комисията са постъпвали не едно и две подобни оплаквания, върху които членовете й са разсъждавали.
В един подобен случай магистратите от КЗД дори са установили дискриминация от страна на световноизвестната компания, която има клон в България.

Оказва се, че картинката в чуждите клонове далеч не е толкова розова, колкото някои хора я описват. Сред проблемите на служителите на чужди работодатели не липсват и такива за тормоз на работното място, потискане заради етническа принадлежност и преследване.

Върху такъв случай членовете на комисията са заседавали срещу ръководството на супермаркет в София, притежание на голяма чужда търговска верига.
Перничанин, който е от смесен брак и един от родителите му е ром, а другият – българин, бил принуден най-редовно да чува по свой адрес думата „мангал“, трябвало да работи повече дни от колегите си, а на всичкото отгоре бил и обвинен в кражба, за която не било доказано, че е извършил.
В друга жалба пък КЗД е наложила глоба от 800 лв. на чужда търговска верига. Причината била, че дружеството отказало на софиянка да заеме обещаната й вече длъжност като касиер заради решение на ТЕЛК, което освидетелствало жената като инвалид.


Александра Коларова, в-к „Новинар“

2 коментара:

  1. Когато работещите не хаят за тяхният работнически съюз наречен за кратко сидикат,работодателите правят каквото си искат.За щастие това е обратимо.По друг начин стои въпроса с устните обещания,от тях глава не боли.Синдикалните централи работят с изрядно оформени документи и разглеждат всички жалби и предложения.

    ОтговорИзтриване
  2. Когато в България въведем постоянна правителствена програма за гарантирана преходна заетост, плащаща достойна минимална за страната заплата + всички бенефити, тогава такива извращения няма да бъдат актуални.

    ОтговорИзтриване