четвъртък, 7 октомври 2010 г.

Протест срещу пенсионните реформи (7 октомври 2010 г.)


Около 15 000 души се включиха в протеста, организиран от КНСБ срещу пенсионните реформи на правителството. Огромното множество направи шествие от сградата на КНСБ до Министерски съвет и Народното събрание, където са връчи протестна декларация, адресирана до Бойко Борисов, Цецка Цачева и председателите на парламентарните групи в 41-ото Народно събрание. В нея се посочва категоричната позиция на голяма част на хората на наемния труд, изразена в събраната подписка от над 200 000 души за оттегляне на проекта за изменение и допълнение на Кодекса за социално осигуряване и формирането на нови стратегически цели.  
Според готвените промени от догодина ще се повишава необходимият стаж за пенсиониране, така че до 2013 г. да стане за жените от 34 на 37 години, а за мъжете от 37 на 40 години. В първа и втора категория труд приетите промени предвиждат увеличаване на възрастта, необходима за пенсиониране с 2 години.  Предвижда се още изваждане на социалната пенсия за инвалидност от системата на осигуряването. Въвеждане на по-високо изискване за обезщетението при безработица, като вместо досегашните девет месеца, ще бъдат необходими 12 месеца стаж през последните 15 месеца. Намалява се "таванът" на обезщетението за безработица. 
Част от лозунгите на протестиращите гласяха: "Господа управляващи, кризата ще отмине, хората ще останат, помислете за тях", "Не искаме доживотен труд за мизерни пенсии", "Не на геноцида, върнете ни надеждата, не търпим повече бедност".
Ние всички се надяваме безумните промени, готвени от правителството, да не станат факт. В противен случай много от нас никога няма да се пенсионират, а инвалидите няма да могат да си купуват дори лекарства. Ако работодателят ни уволни, няма да взимаме никакви пари от борсата тъй като обикновено "забравят" да ни осигуряват, а дори да са ни внасяли осигуровки, ще получаваме обезщетение, което ще стига само за няколко дни.







Още снимки:
Още по темата:
             

Няма коментари:

Публикуване на коментар