сряда, 18 април 2012 г.

Миньори от Русенско – 4 месеца без заплати



Миньори от русенската фирма "Скални материали" не са получавали заплати от 4 месеца, а наскоро разбрали, че през декември, въпреки че са ходили на работа, са се водели в неплатен отпуск.

Миньорите, които работят на няколко обекта за добив на скални материали край русенското село Басарбово, казват, че на са взели нито лев от декември миналата година и са потънали в дългове. За да спестят пари от труда на работниците си, шефовете на фирмата използвали различни вратички в закона.

"По принцип нашият праг беше към 590 лв., а те ни смъкнаха на 435 лева, като оператор на машини", разказа миньорът Мартин Стоянов.

Условията на работа били много тежки и често на работниците им се налагало да излизат в болнични.

От ръководството на фирмата не пожелаха да коментират. Инспекцията по труда ще проверява молбите за неплатен отпуск, които според работниците са фалшифицирани.

"Ние можем да сезираме и прокуратура, и полиция, така че можем да съдействаме на работниците да установят тези свои права, които са нарушени, ако наистина тези документи, които са ни предоставени на нас, не са истински", заяви Ирена Николаева, директор на ОИТ-Русе.

Миньорите обаче не вярват, че Инспекцията по труда може да им помогне и са готови да започнат протести.

btv

Няма коментари:

Публикуване на коментар