сряда, 25 април 2012 г.

Фирма глобява със 700 лева забременели служителки

По 700 лв. неустойка иска пловдивска фирма за преводачески услуги от всяка служителка, която си е позволила да забременее. Това условие е записано като клауза в трудовите договори, става ясно от жалбата на Анелия Авджиева от с. Войводиново до Комисията за защита от дискриминация.

Младата жена кандидатствала за работа в преводаческата агенция "Експрес документ" на Йордан Узунов. Одобрили я и минала тридневен курс на обучение. Когато й представили договора, точка 13 гласяла: "При забременяване на работничката (служителката) след постъпване на работа тя дължи на работодателя неустойка в размер на 700 лв." Авджиева се възмутила, тъй като счела текста за силно дискриминационен. Във фирмата работели само жени и правата им били грубо потъпкани, твърди Авджиева. Тя не може да си обясни как институциите като НАП, на която фирмата е длъжна да предоставя трудовите договори, не са забелязали скандалната клауза. И смята, че работодателят спекулира със създаденото положение на пазара на труда и с квалифицираните млади хора.

Авджиева категорично отказа да коментира казуса пред "Твоят Ден". Тя работи само една седмица в тази преводаческа агенция и се отказа, сега е в друга фирма, а в събота и неделя ходи на лекции, студентка е, разказа братовчедка й Гинка Георгиева.
Делото срещу преводаческата фирма е насрочено в Комисията за защита от дискриминация за 26 май.

Проверка на "Твоят Ден" откри, че Йордан Узунов е скандално известният бизнесмен Дани Кинг, който бе задържан в началото на март за интернет измами с кандидат-гурбетчии за Англия и Швеция. Той и двама негови служители на месец печелели по 20 000 лв. като събирали такси от безработните, съобщиха разследващи. След това ги лъжели, че бъдещите им работодатели няма да ги наемат. Освен българи триото успяло да подмами в схемата си чужденци от Пакистан, Индия и Индонезия.

Узунов работел в два офиса в Пловдив с 25 служители, владеещи различни чужди езици. Извличали чрез специално разработен от тях софтуер имейли, регистрирани в сайтове за работа. Сървър разпращал до минимум 30 кандидата на ден информация, че вече им е намерено работно място. В мейлите служителите на Узунов, които се представяли с британски имена, искали от безработните да превеждат такси за подготовка и превод на документацията. Тарифата била 30 паунда. За "куриер" кандидат-гурбетчиите плащали още 16,50 евро. Друга такса от 60 евро се превеждала, след като хората уж били одобрявани за работа в Обединеното кралство. За да се замита пътят на плащанията, те се правели чрез системи за парични преводи. Получатели били малограмотни роми, упълномощени от Дани Кинг. След превода на сумите хората му спирали кореспонденцията. Узунов е в ареста, наложена му е и забрана да напуска страната, съобщи вчера говорителят на Районната прокуратура Галина Андреева. По обвинението за компютърни престъпления го заплашва затвор от 1 до 6 години и глоба до 6000 лева.

в-к. „24 часа”

Няма коментари:

Публикуване на коментар