неделя, 15 декември 2013 г.

Протестно работническо шествие в Раднево (13.12.2013)



Протестното шествие на работниците от „Ремотекс” започна в 8,30 сутринта. В него се включиха около 200 души. Шествието започна тръгна от завода и завърши пред паметника на Иван Рилски. Работниците извървяха пътя, носейки плакати с надпис „Искаме работа” и „Искаме заплати” и скандирайки не само същите искания, но и още: „Спахиев в затвора” и „Гладни сме”. Първото нещо, което сториха работниците, пристигайки пред един от символите на Раднево – паметника на Иван Рилски – беше да поднесат цветя и да почетат с минута мълчание и падане на колене паметта на загиналите работници както от „Ремотекс”, така и от Мини „Марица-изток”. В последвалия митинг една работничка заяви:  „Благодаря ви, колеги, защото показахме на всички, че заводът е наш”.
В последвалите изказвания беше споменато, че лидерът на КНСБ - Пламен Димитров е предложил на министър Адемов държавата да намери пари, за да даде по 325 лв. на всеки от работниците, за да могат да посрещнат идващите Коледни празници. Това не беше посрещнато с аплодисменти и показа, че хората от „Ремотекс” са наистина работници с достойнство и чест. Освен съмненията им, че ако парите се преведат по сегашните им сметки, те отново няма да стигнат при тях, защото банките ще си вземат дължимото, по-важно беше мнението на хората, че те не са просяци, не са и социално слаби, а искат да получат пари, които честно са изработили. „Не ни трябват помощи, искаме си нашите”, каза един работник, който беше допълнен от работничка, която определи, че това е обида за тях.
За първи път след толкова дни на протести се усети някакво оживление сред работниците. Повечето от тях бяха категорични, че съзират лъч надежда, а особено са ентусиазирани от възможността държавата да придобие мажоритарния пакет от акции, т.е. да се извърши национализация на „Ремотекс“. В същото време този поход на достойнството показа, че всички работници са осъзнали, че единствено обединени са в състояние да постигнат целите си.

по материали от radnevodnes.info

Няма коментари:

Публикуване на коментар