петък, 17 октомври 2014 г.

Миньори от цяла България се събраха на протест в Мадан

17 октомври 2014. Стотици миньори от цяла България се събраха на протестен митинг в Мадан. Те се обявиха против намерението за промяна на пенсионната система на работещите в рудодобива и въгледобивната промишленост. Протестът се организира от двата синдиката КНСБ и КТ „Подкрепа“.
Митингът е под наслов: "Долу ръцете от песионната система", съобщи Румен Каров, предсeдател на синдикалната организация на КНСБ в миннодобивното предприятие:
Министърът на социалната политика Христосков даде едно изявление, в което каза, че миньорите ще работят осем години и половина. Това вбеси хората, работниците, които работят тук. Не искаме да се вдигат годините за пенсия. Искаме да продължи, както е сега, със същите условия.
В момента са десет години при условие първа категория труд, но това не е първа категория. Аз винаги съм казвал, че това е екстра категория. Ние сме преди първа категория, възраст преди 45 години и 90 точки. Това са условията в момента, в които до 31-ви декември миньорите се пенсионират, а искат от първи януари 2015-а година да скочат с осем години и половина възрастта за пенсия. Така отиваме на 53 години, а до 2021-ва година има програма, в която искат да стане на 57 години. Това е абсурд. Няма да го позволим това нещо.

Местният лидер на КТ "Подкрепа" Максим Банков заяви:

Обръщам се към новоизбраните народни представители, които трябва да сформират българския парламент, трябва да сформират и българско правителство. Ние казваме: Стига! Ако вие не предприемете и не приемете закон, с който да решите пенсиониране на миньорите на 45-годишна възраст, ние ще дойдем пред Народното събрание и на никой от вас повече няма да му се иска да е народен представител, закани се Банков.

bnr.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар