четвъртък, 5 март 2015 г.

Стачка в човекомелачката "Язаки - България"

04.03.2015. Работници започнаха ефективна стачка в най-голямото предприятие в Ямболска област и едно от най-големите в страната -„Язаки България" град Ямбол, съобщиха от КТ „Подкрепа".

В предприятието работят близо 4 хиляди души.
Стачката започна в 6 часа тази сутрин и в нея също участват членове на синдикалната секция на КТ „Подкрепа".

Стачката е следствие продължаване на тежките нарушения на Кодекса на труда, констатирани от Инспекцията по труда, бруталните действия по блокиране на стачката и непостигане на резултат от неколкократните преговори с работодателя по основните искания, подчертават от синдиката.

Стачкуващите има шест искания: Увеличение на основните работните заплати с 50% чрез включване на допълнителното нормено заплащане „бонус ефективност" в нея, с което да се прекрати нарушението на чл. 247 от Кодекса на труда - основна заплата на повременно заплащане и допълнително заплащане на норма;
Премахване на дискриминационното отнемане на част или на цялото от допълнителното заплащане при болнични три и повече дни месечно, с което работодателят фактически си удържа парите за болнични;
Въвеждане на допълнително заплащане за работа на три смени;
Въвеждане на допълнително заплащане за работа на сумирано изчисляване на работното време;
Осигуряване на условия за синдикална дейност - повече от три години синдикалната секция на КТ „Подкрепа" в дружеството е извън предприятието, и подписване на колективен трудов договор.

Извършените преди празниците уволнения на синдикални членове и бруталното нарушаване на закона и обругаване на синдиката за справедливите и законните му искания чрез противозаконни действия - контраподписка, събирана с насилие над тежко експлоатираните работници и множеството платени публикации преляха чашата и направиха по-нататъшните преговори проблемни на този етап, отбелязва се в съобщението на пресцентъра на КТ „Подкрепа".

Заплахите на работодателя, че може да закрие производството, както и масовите му платени публикации за постижения му в масмедиите, не могат да се сравняват с тежкото износване на работниците - физически и психически, доказателство за което е, че за 8 години съществуване на дружеството - 8000 души са напуснали предприятието, допълва се още.

"Човекомелачката „Язаки България" трябва или да спазва трудовите стандарти и да заплаща достойно труда или да спира. Крайно време е управляващите да разберат, че не може да има заетост на всяка цена и да престанат да я толерират като раздават награди, а в същото време си затварят очите за тежките нарушения и експлоатация в предприятията", призовават от КТ "Подкрепа".

Междувременно грубото погазване на трудовото законодателство в "Язаки" продължава - на част от машините, един час след началото на стачката работодателят е организирал локаут в нарушение на чл. 20 и 21 от Закона за уреждане на колективните трудови спорове, въпреки подписаното споразумение по чл. 14 от същия закон, уточняват синдикатите.

Конфедерацията на труда „Подкрепа" твърдо застава зад справедливите искания на синдиката и работниците и апелира цялото общество да подкрепи борбата за достоен труд и заплащане в „Язаки България", заключават от „Подкрепа".

News.bg

1 коментар:

  1. За подобни действия писахте вьв фирма Асел ООД .Там по сьщия начин не спазват закона ,има саморазправа сьс синдикални членове,секцията на Подкрепа води нелегално сьществуване,Води се дело в Комисията за защита от дискриминация и неправомерното уволнение на председателя на синдикалната секция.Дьржавата не стои зад нас!!От цял свят идват отрепки които знаят че няма кой да им тьрси сметка за нечовешката експлоатация на най - голямото богатство на Бьлгария - нейните работещи хора които сьздават благата и. По скоро трябват законодателни промени !!!!

    ОтговорИзтриване