вторник, 14 декември 2010 г.

Престъпление в Берковица

( Работници без заплати една година – държавата нехае)

Има неща, които могат да се случат само в България. Едно от тях е работодател да не плаща заплати дълго време и никой да не потърси отговорност за това, след което същият да замине някъде и никой да не знае къде. Може дори да започне нов бизнес с друга фирма и да не плаща заплати на други работници. Разбира се, за такива мошеници, използващи чуждия труд за собствена облага, трябва да има съд, отнемане на имущество и затвор. Ще кажете, че съм се размечтал – все пак всички знаем, че голяма част от същите тези бизнесмени, фирмаджии, са вече депутати, министри или шефове на банки. След като дълги години грабиха от работниците, те вече се бетонираха във властта и няма кой да пипне нито тях, нито техните приятели.
„АРМИЛЕС 2004" е предприятие с адрес на регистрация в столицата и с дървопреработваща дейност в град Берковица. До края на септември персоналът правел ковчези за износ в Италия и Гърция, след това бил пуснат в неплатен отпуск. Последните заплати, които работниците получили, са за .....ноември и декември 2009г. Представяте ли си 12 месеца без заплати? И това не е всичко – хората не могат да започнат работа на друго място, или да се регистрират в бюрото по труда, защото тарикатът освен, че си вдигнал чукалата, им взел и трудовите книжки.
Случаят в Берковица не е нов, но от БТВ сега се сетиха да го представят – може би защото въпросната фирма има договор с Фонд „Земеделие” и изпълнява проект по програма САПАРД срещу одобрена сума за възстановяване в размер на над 400 хиляди лева до 2012. Без съмнение хората няма да си получат парите. Също така няма съмнение, че собственикът на фирмата, ще празнува Коледа и Нова година на някой топъл остров, а работниците ще бъдат в студените си жилища и ще постят, не само на 24 декември вечерта.
Димо Казаков

За повече информация:

Няма коментари:

Публикуване на коментар