сряда, 15 декември 2010 г.

БДЖ се закани – стачка до дупка

Железничарите започват протести, ако не бъде променен текстът по меморандума за заема от Световната банка, съобщи БНР. Според него БДЖ и НКЖИ ще получат заем  в размер 580 милиона лева.
В документа са предвидени драстични съкращения на персонала, заяви председателят на синдиката на железничарите към КНСБ в България Петър Бунев. Той посочи, че в него е записан текст, според който разходите за персонал трябва да бъдат намалени с 30%. Това означава намаляване с 30% на състава, без увеличаване на заплатите до 2014 г., обясни той.
По думите на Бунев, ако споразумението бъде изпълнено в този си вид, 9 000 железничари ще загубят работата си. Категорични сме - фигурира ли такава цифра в меморандума, да забравят, че няма да има стачка. Ще има стачка до дупка, закани се синдикът.
Бунев каза още, че заемът от Световната банка за БДЖ, който е в размер на 460 милиона лева, ще бъде изразходван предимно за покриване на стари задължения и няма да останат средства за инвестиции.
Инвестициите ги няма, перспектива не се очертава. През тези две години, които престоят, не се предвижда дори и елементарно и малко развитие, коментира още той.

Няма коментари:

Публикуване на коментар