вторник, 20 септември 2011 г.

Железничарите пред нова стачка



Синдикатите подготвят нова стачка в БДЖ. На среща на ръководствата на КНСБ и КТ „Подкрепа” е било подписано обръщение към работниците и служителите в компанията да започне събиране на подписка за ефективни стачни действия.
Това съобщи председателят на синдикалната организация на железничарите в България към КНСБ Петър Бунев, цитиран от "Фокус".

Мотивите за готвените ефективни стачни действия са свързани с това, че ръководството на БДЖ работи в пълно затъмнение. „Трябва да разбираме по заобиколен начин какво готвят – масови съкращения, изваждане на дейности (охрана, почистване, ремонт, билетоиздаване и кондуктори); приватизация на товарни превози; продажба на почивни станции. Това ни дава достатъчно основание ние да реагираме”, коментира Бунев.

Днес е започнало събирането на подписи, след това предстои да се уточни каква е готовността на синдикатите за ефективна стачка и за кога се насрочва. Според Бунев до стачни действия се стига поради липса на диалог с ръководството на БДЖ. „Диалог с БДЖ няма. Диалог с министерството на транспорта няма”, подчерта синдикалистът. По думите му се крие информация от синдикатите и се подготвя съкращение на над 2000 души само от БДЖ.

През март железничарите стачкуваха ефективно, като спряха от движение над 50 влака. Тогава протестите им бяха са срещу 30-процентното съкращение на персонал и замразяване на заплатите до 2013 година.

Вчера изпълнителният директор на „Холдинг БДЖ” EAД Йордан Недев коментира пред медиите, че Министерството на финансите с право не дава пари на БДЖ. "Трябва да се покаже реален резултат от реформите в БДЖ , за да е ясно, че парите се дават за правилната кауза", подчерта Недев. От компания пък съобщиха, че от януари билетите за влак ще поскъпнат.

След като вчера се появиха информации в медиите, че Световната банка е отказала заем на БДЖ, днес председателят на Съвета на директорите на БДЖ Владимир Владимиров опроверга съобщеното. И заяви, че Световната банка не е отказала заема на БДЖ.
"Дори напротив – Световната банка е в очакване този заем да се случи. Всички параметри по отношение на заема и по отношение на реформата са договорени. Остава правителството да внесе документите за следващия борд на директорите на Световната банка, който ще се проведе до края на годината. Министерството на финансите трябва да реши кога да внесе документите", допълни той.

Владимиров каза още, че не се притеснява от евентуални стачни действия. "Ние се намираме в ежедневен контакт с работниците. Мисля, че работниците и служителите в БДЖ разбират каква е ситуацията и сред голяма част от тях ние ще срещнем подкрепа за реформите, които извършваме и ще продължим да извършваме”, категоричен бе той.

dnes.dir.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар