събота, 22 октомври 2011 г.

Работници от Ихтиман изнемогват, не получават заплатите си




Близо 400 работници от завода за чугунолеене в Ихтиман излязоха на протест срещу ръководството на фирмата. След като не получили заплатите си за 4 месеца, те са принудени да напуснат работата си и сега разчитат само на социалните помощи.

Стойне Карабонев, който е закупил дома си от завода, е един от близо 400-те работници, които остават на улицата. Някои са прекарали целия си живот в комбината.

„Съпругата е безработна, при нас са внуци, внучки... Оцеляваме. Ако не се получат тези пари наистина става страшно. Това са плащания по кредити”, споделя Карабонев, на когото заводът дължи над 3000 лева.

Преди години в предприятието са работили 1000 човека. Сега тук се издига статуя на леяр, а вътре има само няколко човека, които поддържат системите.

От средата на юли „Чугунолеене” АД е спряло всякаква работа. Причината - от НЕК спрели тока заради неплатени сметки. Работниците обвиняват ръководството за състоянието, в което са докарани. Задълженията към тях се изчисляват на над 600 000 лева.

Всички се надяват  слуховете, че комбинатът е закупен да са верни и някой ден ще получат парите си. А за Стойне проблемът трябва да се реши извън съда, защото иначе ще има забавяне.

„Представете си 3-4 месеца още, зимен сезон сме. Притесняваме се за насъщния и отоплението. И сутрин ако внучето ти каже - дядо, дай два лева, а аз нямам, имам ли право да му го кажа”, пита мъжът.

Ръководството на „Чугунолеене” АД не беше открито за коментар. Металурзите изпратиха писмо до премиера и главния прокурор, в което разказват за проблемите си.

бтв

Няма коментари:

Публикуване на коментар