сряда, 26 октомври 2011 г.

Забавиха ли ви заплатите?

В една фирма, с която имам вземане даване, пък и от доста колеги чух, че станала масова практика да се измести датата за даване на заплати с около 10 дни по-късно от стандартния срок. По-конкретно ако досега са давали заплати между 1во и 5то число, то сега ги дават между 10то и 15то число на месеца.

Не съм навлизал в тежки подробности, но доколкото разбрах причината е свързана с данъци и осигуровки. С други думи - чисто документална е... ужким. Казвам "ужким", защото за мен прозира доста по-друга истина. Това просто е "антикризисна мярка" :)

Ще обясня с пример. Вие досега сте работили и сте си взимали заплатата от X пари на 1во число на месеца. Този месец обаче ви ги плащат на 10то. Другия месец обаче също ви ги дават на 10то и т.н. Какво всъщност стана с тези 10 изработени дни? Те загубиха ли се? За тях би трябвало да ви бъдат платени X/3 пари. Не, не са загубени - процесът продължава M месеца докато напуснете работа. Тогава на 10то число, но вече без да сте работили от 1во до 10то, ще ви изплатят въпросните "загубени" X/3 пари.

Като теглим чертата какво се получава? Ами всеки един работник е КРЕДИТИРАЛ своята фирма БЕЗЛИХВЕНО с X/3 пари за M месеца. Да драги дами и господа - лихва за тези пари НИКОЙ няма да ви плати. Повечето от вас пренебрегват този факт и си казват "хе, какво толкова - парите са малко". Не, парите не са малко. Преценете колко са като вземете всички такива фирми и всички техни работници и вземете 1/3 от всички техни заплати. Всъщност се получава един доста голям безлихвен кредит от работниците към работодателите!

Е, сега вече си помислете какво ще стане ако досега сте си изплащали кредит в банката на 6то число. Отивате и им казвате "хей хора, вече ми плащат на 15ти, може ли аз да погасявам кредита на 16ти?". Твърдо не - гарантирам ви! Банката не е тъпа и няма да се прецака толкова лесно. Ние обаче...

Няма коментари:

Публикуване на коментар