понеделник, 28 ноември 2011 г.

Действие на гара „София-Север”

В деня на националната железничарска стачка – 24 ноември 2011 – група дейци на „Работнически глас” посетихме столичната гара „София-Север”, намираща се до кв. „Надежда”. Там заварихме спрелите влакове.
Разпространихме сред стачкуващите нашата позиция – „Защо подкрепяме стачката на железничарите?”. Позивът (и въобще изразената от нас на място подкрепа) беше добре приета от жп работниците и стана основа (въпреки студеното време) за продължителен приятелски разговор.
Железничарите споделиха за различни схеми, по които се ограбва трудът им и БДЖ като цяло, в полза на различни частни интереси. Един от работниците с възмущение разказваше, че е в БДЖ от 1975 г., че се е сблъсквал с какви ли не проблеми, но такова чудо, такъв грабеж и разсипия, на каквито са подложени сега железниците, никога не е виждал.
Стигна се и до по-широки обобщения: „Не знаем как гледате на промените, но откакто дойде „демокрацията”, цялото българско производство поголовно се ликвидира”. Пътят, който те виждат за излизане от разрухата, е чрез разкриването на работни места – не чрез оптимизации, реструктурирания и приватизации и др.под. синонимни думи на грабежа и разрухата, а именно чрез осигуряване на работа за всички и съживяване на производството.
Железничарите признаха, че са обект на натиск и заплахи от страна на ръководството на БДЖ заради волята им да отстояват правата си. Но стачкуващите приемат това като част от борбата: „Това е борба – и ние, и те използваме възможностите си, за да оказваме натиск в полза на отстояваните позиции”.
            Обсъден беше и въпросът за социалното значение на БДЖ. Железничарите отбелязаха, че специално на тяхната гара се стичат хора от цялото Искърско дефиле, които идват в София, за да работят и учат (поради липсата на работа и училища по родните им места). „Само в шивашкото предприятие до „София-Север” – „Агресия” (бившият завод „8 март”) се трудят 800 шивачки. За всички тях запазването на БДЖ е въпрос от жизненоважно значение”.
Позиви, листовки, лепенки...

Спрелите влакове на гара "София-Север"



Разрухата на гарата





Няма коментари:

Публикуване на коментар