четвъртък, 10 ноември 2011 г.

Без колективен договор стачка в БДЖ ще има


Работниците в БДЖ започват национална ефективна стачка на 24-ти ноември, обявиха ръководствата на двата железничарски синдиката към КНСБ и КТ "Подкрепа".

Гости по темата бяха председателите на двата профсъюза – Петър Бунев и Розен Зарков и Владимир Владимиров, председател на борда на директорите на БДЖ и Пламен Джуров, управител на "Товарни превози" към БДЖ.

Владимиров обясни, че диалог между двете страни има, липсата на консенсус обаче е резултат на крайно различните възгледи на синдикати и ръководство относно бъдещото развитие на държавните железници. Според председателя на борда на директорите реформите са наложителни и не търпят отлагане.

Бунев обаче определи диалога като "формален" и отново настоя за подписване на колективен трудов договор, който да гарантира сигурността на служителите на БДЖ. Според справката на дружеството от 2005 до 2010 година работниците в железниците са намалели с 5000 души и това не е довело до нищо добро.

Оперативните загуби на БДЖ са огромни и продължават всеки ден, подчерта Владимиров. За да може дружеството да изплати задълженията си от 700 милиона, то трябва да генерира печалба. В момента в структурата на превозвача работят ненужно много хора, смятат той.

БДЖ предлага шест работни заплати и една година на борсата, което според ръководството е щедро предложение за едно фалирало дружество. Според Зарков обаче, това е неприемливо за един човек, който остава без работа в условия на криза.

150 пътнически влака ще бъдат съкратени, товарните превози обаче се стремят към все повече поръчки, поясни от своя страна Джуров. По този начин БДЖ се надява да регистрира печалби.

Стачката ще стане факт, ако не бъде реализиран колективен трудов договор, заяви Бунев. Оставени без защита, работниците ще излязат на протест, категоричен е той. Истински преговори, по думите на синдикалиста, не са били осъществени.

Ако от БДЖ не приемат предложенията на профсъюзите, на 24 ноември работниците ще стачкуват.

Тв7

Няма коментари:

Публикуване на коментар