петък, 13 юли 2012 г.

„БДЖ не се продава, нито подарява” (репортаж на "Работнически глас")

          
            На 12 юли 2012 г. десетки се събраха на протест на Централна гара-София срещу плановете за провеждащата се приватизация на БДЖ. Проявата, организирана от инициативата „За обществен и релсов транспорт”, събра хора с различни професии, безработни и ученици, обединени в искането си държавните железници да останат обществена/народна собственост и да се развиват в полза на нуждаещите се хора, а не да се ликвидират и предоставят на частници. Тези настроения се виждат и от множеството транспаранти, на които пишеше: „БДЖ на хората, не на корпорациите!”; „БДЖ не се продава, нито подарява!”, „Приватизация = грабеж и ликвидация: Долу ръцете от БДЖ” и други. Редица изказвания засегнаха умишленото окаяно състояние, до което е доведено БДЖ и пропиляването на огромната полза от него с директиви отвън – като Световната банка и Европейския съюз. От една страна планово се поддържа финансовата окаяност на компанията и част от този план е приватизирането на печелившите „Товарни превози”; от друга – местни мафиоти и външни „съветници” искат да доунищожат останалото от БДЖ за да го допродадат на безценица и ликвидират. Каза се, че жп-транспортът е по-безопасен от останалите видове превоз (автобусните катастрофи взимат повече жертви), той е от голямо значение за бедните и трудещата се част от населението ни в цялата страна, и няма алтернатива, а освен това е и най-природосъобразен и щадящ средата ни на живеене. Имената на част от виновниците бяха открито споменати заедно със „заслугите” им – действията по ликвидацията на железниците: предатели и грабители като Московски (транспортният министър), С.Дянков, Владимиров, а назад в годините В.Краус, Николай Василев и ....безброй др. кандидати за затворническа слава. Приватизацията като явление, което повдига само негодувание и ненавист у нас, обикновените хора и чрез която управляващи и бизнесмени искат да наредят БДЖ редом до вече напълно унищожените и подложени на безмилостно ограбване „Нефтохим”, „Кремиковци”, БГА „Балкан”, „Булгартабак”, „Плама”-Плевен, ОЦК-Кърджали и др. стопански обекти, давали препитание на стотици хиляди наши съграждани.
            Протестиращите се спряха пред административната част от Централна гара и с мощни възгласи поискаха оставките на цялото ръководство на БДЖ,      министерства и окачествиха управляващите БДЖ като мафия. Към проявата се присъдиниха служители на гарата и пътници. След повече от час шествието около сградата и челния перон завърши на мястото на своето начало – главният вход под часовника. Едва ли остана присъстващ на гарата, неразбрал за протеста и неговия повод. Бяха раздадени и листовки на пътниците в гаровата чакалня.
            Подкрепата на хората за запазване и развиването на БДЖ като обществен превоз се усещаше през цялото време, а организаторите и участниците увериха, че не се отказват от справедливото си настояване да спасят  БДЖ. „Всички заедно” – беше едно от постоянно отправяните послания. Наистина, само с обединени, организирани прояви като „окупирането” на гарата има изгледи за успех. В полза на нас, хората.


Няма коментари:

Публикуване на коментар