неделя, 16 декември 2012 г.

Работниците от ВМЗ: Заедно сме силни, бутаме правителства
 15.12.2012. Точно в 12.15 часа под портала на ВМЗ-Сопот излязоха близо две хиляди работници на Вазовските машиностроителни заводи.
Шествието бе водено от децата на служителите, които носеха плакат с надпис: "Гладни сме". Шествието стигна до паметниците на двамата братя генерали Владимир и Георги Вазови, чието име носи завода. Там те прочетоха протестните си декларации и заплашиха, че, ако днес до края на работния ден няма решение на проблема им, ще преместят протеста си в София пред Министерството на икономиката,енергетиката и туризма и Министерски съвет.


 Кметът на Сопот Веселин Личев заяви пред протестиращите, че още днес пристигат тонове храни, за както ги нарече той "бедстващите си съграждани", от Българския червен кръст. Веселин Личев обяви пред протестиращите, че на база отправено искане ръководството на ВиК – гр. Пловдив няма да спира водата на длъжници, работещи във "ВМЗ" ЕАД. Отправено е и искане към EVN, да бъде пуснат токът, спрян поради неплатени сметки за електроенергия, на семействата на работещите в завода.
В края на протеста една разплакана жена излезе на микрофона и подари своята вечеря на Делян Добрев и Бойко Борисов. Тя я беше опаковала грижливо в торбичка без дръжки. Вечерята се състои от филия хляб, поръсена с чубрица, и една глава червен лук. Тя заяви, че с това се храни от доста време и така ще посрещне коледните и новогодишни празници. "Заедно сме силни, бутаме правителства", гласи един от транспарантите, издигнати от работниците във ВМЗ.

"Плакатът, носен от децата на оръжейниците, на който пише "Гладни сме" – това трябва да видят управляващите, които се подиграват, управляващите, които не носят отговорност за това, което се случва във ВМЗ, защото предстояла приватизация. Тук сме, за да им кажем: "Отговорни сте, обещахте заплатите ни!", заявиха организаторите на шествието, след която тълпата изригна в мощни скандирания: "Искаме парите си!"


 В протеста се включиха и ученици, деца на оръжейници и бивши работници – пенсионери. На митинга протестиращите заявиха категорично искането си да им бъдат изплатени дължимите две заплати и три аванса в размер на 2,5 млн. лв.
Подкрепа на протестиращите оръжейници изказаха представители на регионалните структури на КНСБ и КТ "Подкрепа" от Пловдив, Сливен, Стара Загора, синдикалната структура на SKF (лагерния завод). Чрез телеграми, със свои позиции и декларации подкрепиха стачкуващите и десетки членове на основни синдикални организации и отделни федерации, синдикати и съюзи.
На митинга оръжейниците взеха решение, че ако до понеделник (17.12.2012 г., до края на работното време) не им бъдат изплатени дължимите трудови възнаграждения, следващата седмица ще проведат протестен митинг пред Министерство на икономиката, енергетиката и туризма и пред Министерски съвет /БГНЕС

Няма коментари:

Публикуване на коментар