сряда, 19 декември 2012 г.

Работнички от ВМЗ в битка с глада и немотиятаОт няколко месеца Антоанета, Надежда и децата им са като в комуна - договорили са се да делят общ покрив и разходи.
„...за да си делим разходите за ток и вода, да плащаме една кабелна - 21 век е, не можем да орежем всичко. Стараем се да отопляваме една стая, за да имаме минимални разходи,” разказва Надежда.
„От моята майка със 170 лева пенсия, 130 вземах, за да може да има ток,” споделя Антоанета.
Общо по 60 лева за два месеца са постъпили в бюджета на странната семейна конфигурация от две майки и три деца.
Надежда е разведена. Бившият й мъж не може да й даде издръжката, защото работи в същия завод. „Да - трудоспособни сме, а не може да си намерим работа”
„Нямам пари за закуска на двете ми деца – в 8 и 1 клас. Купуваме хляб и маргарин и това ядем,” сподели Антоанета.
Да работят, но да не взимат пари е съдбата на още над 3 000 работници във Вазовските заводи.
Много трудно е да обясниш на едно дете, че Дядо Коледа тази година ще донесе само шоколад, а откъде ще дойде шоколадът - ще видим... подаръци няма да има.
Двете жени осъзнават окаяното си положение и казват, че проблемът им се свежда не до това дали ще сложат на масата леща или фасул, а дали ще си платят тока. На всичкото отгоре винаги има вероятност и да ги уволнят от работа или да ги съкратят.
„Детето ми е болно, нямам пари за лекарства. Вързала съм му с шалче гърлото,” жалва се Антоанета. А болната Александрина пожела да говори с нас, но през юргана, защото се срамува от начина по-който живее... И не иска нищо за Коледа.
btv

Няма коментари:

Публикуване на коментар