четвъртък, 28 март 2013 г.

Италиански инвеститор се гаври с български работници в Ловеч



Ние да не сме роби, бунтуват се служителите във фирмата на Серджо Питуци

26 март 2013. Италианска фирма не зачита 8-часовия работен ден, както и компенсациите за национални празници и е принудила 60 работници при връчване на предизвестие да се откажат от последната си заплата. След разследване на TV7 инспекцията по труда в Ловеч започва проверка на италианска фабрика в града. Това стана ясно от сутрешното предаване “България говори без цензура”. Сигналът срещу собственика Серджо Пицути бил подаден в понеделник от бившата работничка Катюша Петкова. В ефир тя каза, че ръководството им налага неизпълними норми, за да има аргумент да не им изплати заплатите. „Работим по 12 часа, успяваме да направим най-много 2600 броя, а нормата ни е 4000 броя“, обясниха жените.

Работниците не са получавали и заплатите си за декември и януари. Някои от тях възнамеряват да потърсят адвокати, за да съдят италиански собственик на фирмата. Те са възмутени и от факта, че Питуци често им казвал, че България свършва до вратата на завода. Вътре в него е Италия. Затова и на българските национални празници те работели без допълнително заплащане за това.

Прокуристът на фирмата Росица Филева  отрече обвиненията за непосилни норми и обяви, че 80% от работниците изпълняват своите задължения. Самият собственик се похвали, че създава работа на 80 души и допълни, че който не харесва работата при него е свободен да отиде на борсата. Хората го освиркаха, че се гаври с тях и го приканиха да си замине за Италия със здраво роптаене и псувни.

От 2 април започва проверка във фирмата от Инспекцията по труда. /БЛИЦ

1 коментар:

  1. Vseki edin investitor koito otvaria rabotni mesta e sus zel da pecheli,toi niama da zachita pravilata za normalno rabotno vreme nito da plashta kakto triabva ,toi e doshul da pecheli ot nisko zaplashtane i dulug raboten den ,tova nasheto pravitelstvo triabva da go znae i predvaritelno sindikatite da sa iziasnili za vsichko.No nie niamame durjava niamame sindikati koito da zashtiti rabotnika, az sum v Italia ot 10 god.i moga da garantiram che tuk ima seriozni sindikati i pri edin signal za narushenie vednaga go chaka globa ot 5000€,tuk se spazva rabotnoto vreme striktno daje i 1 min.nemoje da nakara niakoi da ostane,ako ostane mu se zaplashta,ako raboti nedelia nadnizata e dvoina,no Italia ne e Bulgaria ,tuk ima zakoni koeto pri nas go niama,vsichko zavisi ot upravata koiato tia vi gazi oshte poveche ot chujdite za nashte upravnizi niama zakoni.Edinstvenoto neshto e protesta za 8h raboten den i nikakvo otstupvane ,ako vie se premiriavate toi vi se podigrava kogato se chuva sus negovite v Italia sugurna sum ,robski narod sme ,vdigaite se ne im povzvoliavaite da vi machkat,idete naprimer v Gurzia tam gruk ne stoi 1 min. poveche na rabotnoto miasto,samo nie chujdenzite rabotim po 10h zashtoto biahme bez dokumenti,sega veche s dokumenti niama tova narushavane na rabotnia 8h raboten den ,no Gurzia ima zakoni i naroda se bontuva za nai malkoto znae kakvo iska a za sujalenie nie dopuskame na sobstvena teritoria da ni gaziat,tova zavisi ot vsichki vas,spirate rabota vsichki neka vi izgoni.

    ОтговорИзтриване